Згідно з рішенням суду. Домбровський проти Цинтара

 
Чернівецький окружний адміністративний суд виніс рішення у справі № 600/4427/21-а за позовом Домбровського Дмитра Борисовича до конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади генерального директора ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня».
 
Згідно з резолютивною частиною рішення, суд ухвалив позов Домбровського Дмитра Борисовича  задовольнити у повному обсязі, визнати протиправним та скасувати рішення конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади керівника (генерального директора) ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня», оформлене протоколом №5 від 12 липня 2021 року, в частині допуску претендента Цинтара С.А. до участі в конкурсі, визнання Цинтара С.А. переможцем конкурсу та звернення з поданням до голови Чернівецької обласної ради про призначення його на посаду керівника (генерального директора) ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня».
 
Висновки, які містяться у судовому рішенні заслуговують на те, щоб процитувати їх дослівно. Детальніше читайте за посиланням:
 
«8.1. Аналізуючи матеріали адміністративної справи у своїй сукупності, суд вважає, що Конкурсна комісія Чернівецької обласної ради з проведення ген курсу на зайняття посади керівника (генерального директора) обласного комунального некомерційного підприємства «Чернівецька обласна клінічна лікарня» приймаючи рішення, яке оформлене Протоколом № 5 від 12 липня 2021 року, в частині допуску претендента Цинтара Сергія Авреловича до участі конкурсі, визнання його переможцем конкурсу та звернення з поданням до голови Чернівецької обласної ради про призначення Цинтара С.А. на посаду керівника (генерального директора) обласного комунального некомерційного підприємства «Чернівецька обласна клінічна лікарня» діяла всупереч положень Порядку №1094 та рішення Чернівецького окружного адміністративного суду від 12.06.2020 року, у справі № 824/443/20-а (яке набрало законної сили після його апеляційного та касаційного перегляду), яке зухвало проігнорувало.
8.2. Зухвалість діяльності Конкурсної комісії полягає у тому, що вона свідомо прийняла таке саме за змістом та з тих самих мотивів рішення, яке вже було скасовано судом, тим самим підриваючи авторитет суду як влади та загрожуючи сутності права на справедливий розгляд судом. Судовий захист порушеного права не є ілюзорним, він є конкретним і ефективним стабілізатором суспільних відносин.
8.3. Не повага до правової позиції суду, яка викладена у рішенні Чернівецького окружного адміністративного суду від 12.06.2020 року, у справі № 824/443/20-а не сприяє відновленню справедливості та стабільності у правовідносинах.
8.4. Окрім цього, суд звертає увагу на процедуру прийняття рішення яка характеризується поверхневістю, однобічністю та непотрібним поспіхом, які в своїй сукупності унеможливили прийняти обґрунтоване та правове рішення.
8.5. Сам конкурс 12.07.2021 року проводився з порушенням процедури визначеної Порядком № 1094, оскільки він проводився в приміщенні іншого органу, без особових справ претендентів та їх участі, без організації належної відеофіксації з боку органу управління, без реального вивчення конкурсних пропозицій та співбесіди з учасниками конкурсу.
8.6. Довіра до органу влади виникає у разі передбачуваності та відкритості його діяльності, на противагу цьому кулуарне прийняття рішення породжує недовіру та підриває його легітимність.
При цьому передбачуваність діяльності конкурсної комісії полягає в суворому дотриманні процедурних норм, які визначені в Порядку № 1094, без нерозумного та необгрунтованого поспіху, з дотримання у суворій послідовності усіх етапів конкурсу.
У цій справі Конкурсна комісія діяла не передбачувано, не публічно, з порушенням встановленої процедури, а тому така її діяльність є протиправною, внаслідок чого протиправним є рішення, які приймаються за таких обставин (в даному разі актуальним є застосування доктрини «плодів гнилого дерева»),
8.7. За таких обставин, позов підлягає задоволенню повністю».
 
Принагідно зазначити, що Чернівецьким районним управлінням поліції Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за         № 12021262020002380 щодо внесення головою конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади генерального директора ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» та окремими членами конкурсної комісії до офіційного документа – протоколу засідання конкурсної комісії № 5 від 12.07.2021 завідомо неправдивих відомостей (правова кваліфікація кримінального правопорушення – ч.1 ст.366 КК України).
  • Джерело: Пресслужба обласної ради

peredplata