«Будемо шити тканинні сумки»: громада на Буковині відмовляється від пластикових пакетів.

Великокучурівська громада планує повністю відмовитися від поліетиленових пакетів. Таку ініціативу висунули члени молодіжної громади.

Як розповідає голова ОТГ Василь Тодеренчук, цей проєкт вже впроваджують, йдеться в публікації “МБ”.

“Жителі нас підтримують”

– Молодіжна рада та учнівське самоврядування ініціювали такий проєкт, і зараз ми почали роботу над ним. Тепер йде інформування підприємців, громади. На сьогодні ще немає можливості так швидко відмовитися від поліетилену. Ми робитимемо це поступово. Зараз роз’яснюємо людям, наскільки важливо відмовитися від пакетів, адже вони завдають шкоду навколишньому середовищу. І люди нас підтримують, із розумінням ставляться до нововведень. Багато хто вже приходить в магазини із своїми пакетами, сумками, – розповідає Василь Тодеренчук.

Молодіжна рада вже розпочала роботу над цим проєктом, зараз вони займаються пошиттям тканинних сумок із логотипом громади.
За словами голови громади, вони виграли невеликий грант на цей проєкт.

– Аптеки в нас також відмовляються від пакетів, переходять на паперові. Ми зібрали підприємців громади, спілкувалися з ними. Вони пояснювали, що це буде трохи дорого для населення. Тому зараз ми працюємо над тим, щоб альтернативи поліетиленовим пакетам були доступними для населення, мали вигідну цінову пропозицію, і більше підприємців починали ними користуватися, – пояснює Василь Тодеренчук.

– Можливо, з нового року або ближче до весни буде розглянуто питання на виконкомі, на сесії, щодо обмежування використання поліетилену в громаді. Ми з намагаємося правильно мотивувати і запровадити своєрідну моду на альтернативу пакетам. Навіть думаємо над тим, щоб організувати в громаді пошив тканинних сумок. Таку ідею ми вже запропонували підприємцям, щоб, можливо, якесь виробництво розпочало роботу із пошиття, – каже голова.

Відтепер пакети тільки платні

З 10 грудня в Україні набула чинності заборона на безкоштовне розповсюдження у магазинах, на ринках та у сфері обслуговування кількох видів пластикових пакетів.

Ще влітку Верховна Рада ухвалила закон, який обмежує використання пластикових пакетів, але більшість його норм починає діяти через шість місяців від дня набуття чинності, тобто з 10 грудня 2021 року.

Згідно з цими правилами, відтепер в Україні заборонено безкоштовно розповсюджувати три види пластикових пакетів:

– оксорозкладні пластикові пакети — пакети, матеріал для виготовлення яких складається з поліетилену та оксорозкладних домішок;
– надтонкі пластикові пакети — пластикові пакети зі стінками завтовшки менше 15 мікрометрів;
– тонкі пластикові пакети — пластикові пакети зі стінками завтовшки від 15 до 50 мікрометрів.

Причина такої заборони — те, що саме ці види пакетів відрізняються найменшою тривалістю “життя” (ми використовуємо їх не більше 20 хвилин в середньому), хоча при цьому сприяють пластиковому забрудненню.

Ці види пакетів більше не можна безкоштовно розповсюджувати (але ще можна продавати) у торгових роздрібних мережах, магазинах, на ринках, у закладах громадського харчування, компаніях, які працюють у сфері послуг.

peredplata