Футбольне безсмертя української «зірки»

Презентація серії листівок до роковини втрати легендарного українського футболіста Дмитра Білоуса

15 вересня 2022 року в Чернівецькій обласній науковій бібліотеці ім. Михайла Івасюка  члени Чернівецької обласної організації Національної спілки письменників України презентували серію листівок «ВІКнянський ґаррінча» (до роковини втрати легендарного українського футболіста Дмитра Білоуса).

Дмитро Білоус – вихованець буковинського футболу, радянський та український футболістпівзахисникнападник. Більшу частину кар’єри провів у «Буковині» (Чернівці) і «Металурзі» (Запоріжжя).

 Вихідець з села Вікно (Заствавнівського району), ще в дорослому віці розпочинав займатися футболом в аматорському клубі «Гравітон» (Чернівці).

У професійному футболі дебютував в 1983 році перейшов у чернівецьку «Буковину» у другій союзній лізі. У 1984 році був запрошений у запорізький «Металург», в складі якого провів понад 100 матчів у першій лізі чемпіонату СРСР. У 1988 році повернувся в «Буковину».

 У цьому ж сезоні став з чернівецькою командою переможцем чемпіонату УРСР.

Спроба повернутися до вищої ліги у Дмитра разом з командою була в сезоні 1995/96 років, де чернівецький колектив за підсумками чемпіонату здобув срібні нагороди першої ліги, але в тому сезоні розігрували тільки одну путівку до вищого дивізіону. Незважаючи на це, Білоус не залишив команду, а залишився ще на довгі роки одним з лідерів буковинського клубу.

Останній поєдинок у футболці буковинців провів у 2004 році.

Пішов з життя в день свого 60-річного ювілею — 14 вересня 2021 року під час футбольного матчу.

У ході презентації cвої вірші-присвяти  зачитали Віталій Демченко, поет, перекладач, публіцист, член  НСПУ, та Василь Джуран, поет, голова Чернівецької обласної організації НСПУ.

Присутні мали змогу почути цікаві оповіді відомих краян про легендарного українського футболіста, а також насолодитися поетичним словом.

Обласна книгозбірня отримала в подарунок примірник серій листівок, яка поповнить краєзнавчу колекцію віршів-посвят.

Модерував  захід голова Чернівецької обласної організації НСПУ Василь Джуран.

ВІКТОР БЕЗПАЛЬЧЕНКО, працівник обласної

універсальної  наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка

 

peredplata