ВР ухвалила законопроєкти про відстрочку від мобілізації для деяких категорій: про кого йдеться

Верховна Рада ухвалила законопроєкти про відстрочку під час мобілізації для деяких категорій українців.

Про це повідомив нардеп від “Слуги народу” Василь Мокан.

Зокрема, 298 народних депутатів підтримали за основу проект закону №7481, яким передбачається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації жінкам та чоловікам, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час дії воєнного стану.

“Як один із співавторів документу, вважаю такий підхід правильним. Підготовка до другого читання буде за скороченою процедурою – на техніко-юридичні правки парламент відвів 7 днів”, – зазначив нардеп.

Проєктом закону №7352, який також поки ухвалено за основу, пропонується надати відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам.

Незалежно від наявності у них вченого звання та/або наукового ступеня, але за умови, що вони працюють у наукових установах та організаціях, закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш, як на 0.75 ставки.

“Під час дії воєнного стану та у період повоєнної відбудови України нам важливо зберегти науковий та інноваційний потенціал, а для цього варто заздалегідь попіклуватись про максимальне збереження наукових та науково-педагогічних працівників”, – додав Мокан.

peredplata