Якщо у армії немає надійних тилів – не буде й перемоги!.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Тяжко тій дивізії, у якої брак провізії – народна мудрість.
Учора дивився і слухав виступ у Атлантичній Раді США (Аtlantic Council) дуже круту експертку у справах військової логістики (тилового забезпачення), головного радника Пентагону пані Енн Марі Дейлі. Вона по полицям розклала одну із головних причин поразки Росії у війні з Україною. І це повна відсутність війскової логістики у збройних силах Росії, провал середньої ланки між вищим офіцерським складом і солдатами (за американськими лекалами “старші сержанти”).
Із того всього, що відбувається останній місяць в України стає цілком очевидним, що російське керівництво таємно планувало виключно блискавичний напад на Україні по усій її території і захоплення стратегічних міст України за лічені дні. Саме тому тиловвики російської армії не підготувало солдатів до затяжної війни. Російські військові логісти не забезпечили своїх солдатів потрібною кількістю харчів, сухпайків, питної води, одежі, пального, запчастин, боєприпасів та всього іншого. Це призвело до того, що російські солдати зараз через голод вдаються до мародерства, грабують будинки, крамниці тощо.
Розпочнемо з самого початку ескалації, аналізує Енн Марі Дейлі. Кілька зимових місяців поспіль понад 100 тисяч російських вояків жили в наметових таборах і пристосовувались до кліматичних умов і умов життя в полі просто неба. Дуже значну частину запасів харчів, води, медикаментів, засобів гігієни росіяни спожили під час перебування у тих зимових наметових таборах. Після цього розпочалися широкомасштабні спільні навчання Росії та Білорусі ЗАПАД, які хоч і включали багато маневрів і навчань, але лише сім днів реалістичної бойової підготовки в стилі “сила-на-силу”. І якби солдати, які пакували контейнери з провіантом, вірили, що “навчатимуться” не лише тиждень, а бодай місяць, то вони, мабуть, і підготували бойових припасів на цілий місяць. Але цьго не сталося, підбила підсумки військовий експерт Енн Марі Дейлі.
А тепер я хотів би продовжити її думку. Російські солдати вступили у війну в холодну зимови пору. Відповідно і обмундирування у них зимове. З приходом весни солдати почнуть роздягатися. Змінити одяг, взуття, білизну, одержати провіант немає звідки. Далі російських солдат почнуть кошмарити воші, грибок нігтів і шкіри, короста й інші “принади” довготривалої війни, до якої також психологічно не були готові ні російські солдати, ні навіть офіцери середьньої ланки.
Тому, беручи до уваги усі ці моменти і залізобетонну вмотивованість українських воїнів і усього українського народу я свято вірю в перемогу України над російськими і білоруськими загарбниками. Іншого варіанту не дано!

peredplata