Син Януковича не каже, як став мільйонером

Син Януковича не каже, як став мільйонером1-го березня цього року журналіст Мустафа Найєм поставив питання президенту Януковичу: «Я хотів би спитати про вашого сина. Як це він так швидко став мільйонером?». На це президент Янукович відповів: «У вас є можливість поставити це питання йому особисто. Наскільки мені відомо, у нього часу трохи більше ніж у мене. І він частіше зустрічається з пресою. Вам ніхто не відмовить! Спитайте, він вам розповість!». Президент порадив – ми так і зробили.

Через кілька днів, агентство «Слідство.Інфо», в якому я працюю, звернулося в корпорацію МАКО, очолювану сином президента з проханням про інтерв’ю. Дуже вже кортіло почути від Олександра Януковича секрети його успіху. Тим більше, коли його батько так наполягає на цій розмові.

Тим не менше, прес-служба Олександра Януковича можливість інтерв’ю одразу ж відмела. Але запропонувала інший формат спілкування: ми надсилаємо список питань сину президента, він на них письмово відповідає та затверджує своїм підписом.

Цей список ми готували спільно з колегами з інших медіа. У ньому не було питань типу: «Вам тато допомагає?», «Ви дерибаните бюджет?» або «Вам не соромно?». Янукович-середній на них легко міг відповісти «ні», адже папір все стерпить.

Тому, ми підбирали максимально конкретні питання з доведеними фактами. Питання, з яких не так вже й просто зіскочити. Ось деякі з них:

Ваш батько більшу частину життя перебував на державній службі. Ви теж були найманим працівником. Звідки у вас з’явився капітал для заняття бізнесом у нерухомості?

Ваша корпорація не займається активною торгівлею на ринку нерухомості, тим не менше, її активи стрімко ростуть. Як ви це можете пояснити? Як можна заробляти гроші, нічого не продаючи?

Як ви можете пояснити, що підприємства, пов’язані з вашою групою, виграють багатомільйонні тендери у вугільній промисловості. Наприклад, ТОВ «Донбас Ойл» отримало держзамовлень на 75 мільйонів гривень. Телефон цієї компанії збігається з телефоном ПрАТ «Мако-Холдинг», яке на 100% належить вам. Чи враховуються доходи, отримані ТОВ «Донбас Ойл», в загальному доході групи «МАКО»? А в ваших особистих доходах, з яких ви платите податки?
Всього ми поставили п’ятнадцять питань. Серед них були і питання про Всеукраїнський Банк Розвитку, куди перейшли на обслуговування ДПА та МВС. І питання, про компанію «Лемтранс», яка контролюється родиною президента. І про газові родовища, які отримав під контроль топ-менеджер Олександра Януковича.

Скажу відверто, ми не дуже й очікували на відповідь. Адже Віктор Янукович не вперше дурить журналістів. «Разводіт как котят» – так це називають у його оточенні.

«Вікторе Федоровичу, а покажіть «Межигір’я»? – «Запросто, давайте зараз й поїдемо!» Потім, то автобуса немає. То президента не так зрозуміли.

«Як ваш син став мільярдером?» – «Та спитайте у нього – він вам про все відверто розповість». Історія та сама. Більше місяця помічники Олександра Януковича нас заспокоювали, що «Акціонер» – так вони називають сина президента – ось-ось візьме ручку і засяде за епістолярій, щоб нам відповісти.

Зрештою, на минулому тижні ми отримали офіційну відповідь, що Олександр Янукович не буде нам нічого відповідати. В майбутньому, як сказала його прес-служба, з’явиться сайт групи МАКО, на якому ми зможемо знайти відповіді на частину наших питань. Але не на всі.

Я розумію Олександра Януковича і його помічників. У них був складний вибір: або нагромаджувати стоси брехні, або написати правду з одного речення. «Шалені прибутки Олександра Януковича – це легалізація доходів, отриманих корупційним, тобто, злочинним шляхом». Вони вибрали третій варіант – просто промовчати. Промовчали, сподіваючись, що за п’ятнадцять місяців до наступної прес-конференції Віктора Януковича вдасться придумати чергову «розводку для котят».

Дмитро ГНАП
Блог \”Ні КОРУПЦІЇ\”

peredplata