Мародери при владі? Чернівецька область  стає лідером в Україні з мародерства

Уже майже 10 випадків мародерства у великих розмірах зафіксовано на Буковині. Великі розміри – це розкрадання гуманітарної допомоги, яка надходить з країн світу для ЗСУ, переселенців і т. п.

У зв’язку з тим, що майже вся гуманітарка з перших днів широкомасштабного вторгнення росії взята під контроль обласною владою, то й, відповідно, підозри мародерства падають саме на неї. Люди кажуть, що без дозволу голови чи його заступників до України з Європи чи Америки не може в’їхати жоден автомобіль без розмитнення чи фура з гуманітаркою.

Сам особисто Сергій Осачук вирішує, кому можна ввозити авта через кордон, а кому не можна.

Для цього був спеціально виданий наказ і вписані туди прізвища «щасливців». Серед них є нам знайомі. Це – колишній голова облради, депутат облради Іван Мунтян, колишній секретар міськради, депутат міськради Василь Продан, гендиректор Департаменту охорони здоров’я депутат облради Олег Чорний.

А є й такі, про яких на Буковині ніхто нічого не чув і не знав. Але голова ОВА вважає, що вони є активними громадськими діячами, волонтерами та  порядними перевізниками авт.

Коли запрацювали закони про безмитне оформлення автомобілів гуманітарної допомоги для потреб ЗСУ, тоді й разом з ними запрацювали схеми. З-за кордону ввозилися дорогі авта під виглядом гумдопомоги, а насправді – для збагачення окремих осіб, які мали доступ до одержання та розподілу цієї допомоги. Тому не випадково, а закономірно з’явилися спочатку підозри, а згодом – і кримінальні справи.

 

5 «швидких» для лікаря

На початку березня Сергій Осачук скористався правом одноосібно призначати керівників, зняв з посади гендиректора обласної клінічної лікарні Дмитра Домбровського і на його місце призначив Сергія Бродовського. І відразу почалась нікому не зрозуміла (окрім тих, хто причетний до гумдопомоги, – ред.) оборудка з 5 «швидкими», які надійшли з Італії.

Замість фронту вони опинилися у приватній фірмі, заснованій Бродовським і його сім’єю. Надавали платні послуги хворим, а гроші осідали у кишенях засновників.

Можливо, ще з кимось вони ділилися. То вже слідство покаже.

Наразі обшуки за рішенням суду провели у кабінетах першого заступника голови ОВА Богдана Ковалюка, заступника голови Артура Мунтяна, керівниці апарату Цибуляк-Кустевич, голови директора Департаменту охорони здоров’я Олега Чорного.

 

Гуманітарка на базарі

Далі просочилася інформація про появу гуманітарних товарів і продуктів на Калинівському ринку. Кажуть, що до цієї оборудки причетні якісь люди з паспортом громадянина Румунії, колишній житель Чернівецької області і знову ж таки колишні та теперішні керівники області високих рангів.

Разом з цим у правоохоронців з’явилася інформація про продаж гуманітарки в магазинах Вижницького району, у віддалених селах Карпат.

Під час обшуків, пов’язаних з цими кримінальними провадженнями, випадково натрапили на ще одну оборудку, де задіяні родичі (чи однофамільці, – ред.) високопосадовців ОВА. Зокрема, з’ясувалось, що Віталій Чорний підозрюється в тому, що нелегально переправляв через кордон осіб призовного віку. І за це брав гроші. Є кримінальна справа у провадженні поліції.

(відповідь прокурора подавали в минулому номері газети)

 

Дорогі авта для дорогих друзів

І, насамкінець, вишенька на гуманітарному тортику. Це перевезення через кордон дорогих авт під приводом допомоги ЗСУ, а насправді – для власних потреб і наживи мародерів.

Спочатку портал «БукІнфо» засвітив інформацію про придбання червоного авта 2022 року випуску за 100 тисяч доларів США. Кажуть, що за такі кошти можна було б для армії придбати 15-20 автомобілів. Але для якогось «зельоного» досить було одного.

Дозвіл на оборудку дав знову ж таки голова ОВА Сергій Осачук. Авто доставив якийсь друг сім’ї якогось заступника голови ОВА. Коли інформацію оприлюднили, заговорив голова Осачук. Він говорив офіційно, нервово та емоційно. Назвав це ворожими підступами, розхитуванням ситуації, зброєю проти нашого народу, маніпулятивною брехнею, провокацією внутрішнього ворога і т. д. і т. п.

Тобто ярлики навішали, ворогів визначили. І якби «закон Безуглої-Мазурашу» прийняли, уже можна було б розстрілювати.

Далі Осачук ніби й заперечив, що авто 2022 р.в. і що воно придбано за 100 тисяч доларів.

Насправді воно на 20 років старше – 2002 р.в. і значно дешевше. Тільки ось там якось не в’яжеться з кольорами. Журналісти показували авто червоного кольору, голова ОВА їм заперечував автом чорного.

Тож знову ж таки залишимо цю справу розслідувати правоохоронцям.

Після перших публікацій “БукІнфо” по розкраданню  гумдопомоги та можливого мародерства в області на телефон Сергія Зарайського керівника порталу почали надходити погрози від незнайомих людей. Його обіцяли вбити і спалити квартиру.

Журналіст звернувся до правоохоронних органів з заявою про погрози.

 

Яка хата, такий тин…

Майже детективна історія сталась з врученням підозри Артуру Мунтяну. Його не могли знайти довгий час. Тільки 31 травня на заправці перед кордоном з Румунією впіймали Мунтяна. Він якраз заправив повний бак пальним і намірився виїхати за кордон. Вже нікуди не поїде підозру вручено.

Йому інкримінують вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 ККУ.

Це тяжкий злочин.

Підозра стосується зловживань, пов’язаних з гуманітарною допомогою з країн Євросоюзу.

Артур Мунтян є сином колишнього голови Чернівецької обласної ради, голови Чернівецької обласної організації ВО «Батьківщина» Івана Мунтяна. Прихід сина на посаду заступника – це таїна за сімома замками. Не відаємо, за які такі заслуги молоду людину голова ОДА Сергій Осачук пропонував собі у заступники.

Нічим і ніким не примітний хлопець. Ніяких заслуг перед Батьківщиною не мав. Ніде не воював, героїзму не проявляв. Він – син свого тата Івана Мунтяна, який на час призначення Артура перебував під криміналом за підозрою у отриманні хабара за продаж Брусницького санаторію. Суди над Іваном тривають. Тепер і сина втягнуто до кримінальних справ. І стаття дуже жорстка, вона передбачає від 7 до 12 років тюрми з конфіскацією майна та позбавленням права займати певні посади.

Редакція газети «Час» категорично проти того, аби людей саджали до тюрем. Тим паче цілими сім’ями – тата й сина. Але ми є категоричними противниками й того, аби посадовці брали хабарі, розбазарювали народне добро, крали гуманітарну допомогу.

Петро КОБЕВКО

P.S. Поки триває розслідування, з’явилася інформація про те, що одна депутатка Заставнівської міської ради Джус замішана також у цих схемах. Вона зі своїм чоловіком займалася волонтерством, мала благодійну організацію. І під цим дахом ввезла з Польщі автомобіль за 4500 евро. Але не розмитнила його. Нібито вона купила його для Збройних Сил України через благодійну організацію. З’ясувалося потім, що вона купила з чоловіком авто за свої гроші, але ввезла в Україну за схемами, які, напевно, зараз використовують всі або більшість перевізників авт.

Риба гниє з голови. Тож, імовірно, все-таки має місце інформація про те, що у схемах зав’язана і обласна влада. Але з цим нехай розбираються і сушать голови правоохоронці.

Чому взялися так міцно за депутатку? Бо перед цим генеральна прокурорка Венедиктова звернула увагу на Чернівецьку область, на можливе тут мародерство, пов’язане з автами з-за кордону. Вона взяла під контроль цю схему гуманітарної допомоги, аби відвести увагу від верхньої влади в області і особисто від голови ОВА Осачука, вектор розслідування спрямовується на  рівень місцевих рад. І тут вигулькнула депутатка Джус. Швидше за все, вона зробила це по дурості, але відповідати буде за всією суворістю закону.

Таким чином депутатка стає «цапом-відбувайлом» чи «козою-відбувайкою»  і відповідатиме за всіх і за всі схеми.

Наскільки вигідний цей «цап-відбувайло» обласній владі, ЧАС покаже. 

 

 

 

peredplata