Падіння з Олімпу голови Чернівецької ОВА Сергія Осачука

Голову Чернівецької ОДА (тепер начальника ОВА, – ред.) Сергія Осачука за самозакоханість назвали «нарцисом».

Він не міг впоратись зі своїми вадами і впав з Олімпу влади.

А як же в нього починалося… 

Покровителем був сам Дмитро Фірташ. Лобіював сходження до трону Михайло Папієв. Осачуку ніяких зусиль не треба було докладати, аби робити кар’єру у політиці та державній службі.

Він вміло притулявся до тих, хто завжди був при владі. Не висовувався і не ховався. Бовтався посередині. Спочатку все ходив коло партії «Єдність». Мав кілька громадських організацій. Потім очолив ГО «Рідне місто» і став радником в.о. голови Чернівецької міської ради. А коли владу в Україні захопили «зелені» слуги народу, настав зоряний час Сергія Осачука. Не без втручання Папієва та активного сприяння Фірташа він зайняв посаду голови ОДА. Одягнув дорогі чорні окуляри, костюм і вибудував стіну між собою і плебсом. Кажуть, в кабінеті поставив дзеркало на повний зріст. Дозволяв собі навіть підвищувати голос до прохачів-мітингарів. Казав, буцім не буде розмовляти з тими, хто не має вищої освіти…І понесло «нарциса» буковинськими просторами.

А далі до нього прикріпили Богдана Ковалюка, який займався фінансами та схемами. У радники дали підстаркуватого більшовика. І, як іржавий цвях у майбутню домовину політичної діяльності, вбили Івана Мунтяна.

На Буковині уже так  повелося: хто з Мунтяном має справи сьогодні, той матиме їх з прокурором завтра. І навіть за цих умов Осачук міг би ще багато років насолоджуватися владою, зверхністю та собою.

Але почалася  війна. Хоча вона точилася вже 8 років, була революція Гідності. Та вони не стосувалися саме Осачука. Він ніби був з Папієвим і Фірташем, і нібито з людьми. А насправді, був він тільки сам з собою. І це його трагедія. Всі її принади скоро доведеться самому й пізнати.

 

…А наразі Буковину за правління Осачука теліпає зі всіх боків. Від лютого не стихають розмови про крадіжки гуманітарної допомоги. І знову ж таки, ці розмови довкола влади. Мовляв, Мунтян, Чорний, Ковалюк і їм подібні мають доступ до гумдопомоги. Тому й розкрадають її. А над ними всіма воссідає Осачук.

 

І почалися кримінали.

Спочатку головний лікар ОКЛ, якого призначив Осачук, взяв собі 5 «швидких» допомог з Італії. І вони приносили йому користь та гроші у приватній фірмі.

Потім з’ясувалась причетність до цих допомог заступника начальника ОВА Артура Мунтяна, директора департаменту охорони здоров’я Олега Чорного. На Мунтяна відкрили кримінал і відсторонили від посади. З Чорним поки що розбираються.

 

А минулої п’ятниці, 10 червня, в ОВА влаштували велике показове обшукове шоу. Шукали щось у начальника ОВА Осачука і всіх його заступників, начальників управлінь.

Цим займались спеціалісти зі столиці.

Довкола ОВА ходили десятки озброєних людей в одностроях поліції, Нацгвардії, спецпризначенців. Виглядало все трохи навіть комічно-помпезно, ніби з серіалу «Ліквідація», коли армія Жукова після війни знищувала криміналітет Одеси.

Знервований Осачук ніби ошпарений когут втік з ОДА.

На запитання журналістів:

«Куди йдете?»-відповідав агресивно і з викликом. Згодом уже почав ображати тих, хто ставив йому питання, відповіді на які (вибачте за слово, – ред.) були брехливими.

 

А далі пішло-поїхало.

      На другий день з якогось дива заступники Осачука Мунтян та Ковалюк і директор департаменту охорони здоров’я Чорний пройшли детектор брехні, який «засвідчив», що вони чисті та безневинні ніби янголята. Але через день експерт від поліграфів в Україні пані  Тетяна Морозова засвідчила, що ці детектори брехні, які проходили чиновники Буковини, насправді були брехливими.

 

Для перебивки. Проходження поліграфа Мунтяном і Чорним можна зрозуміти. Бо вони брали участь у переїзді кордону проблемних “швидких”. Але для чого це треба було Ковалюку. Невже “горить шапка”?

 

Поки заступники брехали на поліграфах, Осачук зустрівся з президентом Швабії. І на сайті ОВА  зродилася інформація під промовистим заголовком «Президент Швабії підтримав Сергія Осачука у його боротьбі проти корупціонерів та контрабандистів».

Не встиг його підтримати німець, як Осачук таки впав: Кабмін у той же час погодив звільнення Сергія Осачука з посади голови Чернівецької ОДА.

Зараз уже крапку над всіма цими перипетіями в області повинен поставити президент Зеленський. Він або підпише, або ні указ про звільнення.

 

Але це вже не відіграє жодної ролі у стосунках влади з буковинцями. Ця влада себе вичерпала повністю і остаточно. Їй уже тут не довіряють люди. Ніякі слова, виправдовування не допоможуть. Бо таки з гумдопомогою в області є проблеми, як і з тими, хто до цієї гумдопомоги був і є причетний.

Осачук скаржиться на те, що у нього особисто є якісь конфлікти з СБУ і його керівництвом. Тож всі ці негаразди, обшуки, кримінал породжують спецслужби, яким він нібито не дає займатися корупцією та контрабандою.

У це можна було б повірити, якби… не були задіяні й інші служби. Навіть простий обшук неможливо провести без погоджень з правоохоронцями, прокурором і рішенням суду. А обшук у начальника ОВА погоджувався, напевне, на найвищих щаблях влади та правоохоронців. Тож вони все ж таки мали підстави його проводити. А що знайшли, то дізнаємося згодом.

Нам стало відомо, що обшуки проводилися за підозрою злочинів, здійснених згідно з системою «Шлях». Це така система діє під час війни. Вона передбачає можливість ввезення з-за кордону авт, товарів, зброї, продуктів і т. п. Для цього дається дозвіл тільки перевіреним і надійним людям. Дозвіл надає тільки начальник ОВА. У Чернівецькій області такі дозволи надано було сотням людей. Чимало з них призовного віку. І десятки таких, прикрившись дозволами, з-за кордону не повернулися.

Це послужило ґрунтом для чуток, що за дозвіл платили великі гроші – до 10 тисяч доларів США.

Поки що все.

 

(Далі буде)

 

Петро КОБЕВКО

 

P.S. Аби зараз зупинити процеси руйнації влади, замість Осачука потрібно призначати дуже професійних авторитетних осіб. Бо зміни повинні відбуватися не тільки у владі, а й у правоохоронних органах, керівники яких не менше за владців винні у руйнації засадничих процесів державної влади.

Колишні прокурори можуть очолити владу. Наприклад, наш земляк Матіос чи колишній прокурор Банчук.

Але за тиждень вже вдруге до столиці їде колишній перший секретар обкому СН Віталій Другановський. Що він там робить?.

Час покаже.

 

peredplata