Буковинці – не раби олігархів. Буковинці – господарі!

Буковинці – не раби олігархів. Буковинці – господарі!Заява прес-служби Чернівецької обласної організації партії ВО «Батьківщина»

Нинішня буковинська влада принизила себе і громаду плазуванням перед скоробагатьком. Це висновки з її поведінки у зв’язку з візитом до Чернівців олігарха Дмитра Фірташа. І йдеться не лише про моральні аспекти – тут у нашої влади межа дуже занижена. Мова і про дотримання законів.
Непереборне бажання відкидати сніг лопатою від приміщення ОДА напередодні візиту олігарха – це особиста справа і особисте приниження губернатора. Не вміє організувати роботу так, щоб це виконували відповідальні комунальні служби – хай відкидає сам. Правда, хай би це робив у позаробочий час.
Термінове прибирання обласного центру після 4-денної бездіяльності, яка паралізувала місто, можна охарактеризувати прислів’ям «Краще пізно, ніж ніколи». Але розчищення лише центру, яким пересувався «високий гість», та й то в межах його запланованого руху (ОДА, Ратуша, театр, початок Кобилянської…) і ігнорування інших вулиць – це вже спроба приниження чернівчан. Їх чотири дні снігопадів вважали людьми «другого сорту», які мали пробиратися по місту сніговими заметами і крижаними намерзами.
На цей раз, на відміну від попереднього візиту влітку, влада обійшлася без перекриття вулиць для безперешкодного руху олігарха – ну це вже інстинкти самозбереження спрацювали. Бо якби до таких доріг їх ще й перекрили, то візит Фірташа завершився би достроково і навряд чи був для нього вдалим.
Але залучення спецслужб до супроводу олігарха, державної служби охорони, супроводу ДАІ з «мигалками» (їх представники були зафотодокументовані чернівецькими журналістами) – це вже не приватні справи, це гроші платників податків. На яких підставах і згідно з якими законами приватну особу, хай і мільйонера, супроводжують державним коштом упродовж трьох днів як посадовця найвищого рівня?
І нарешті про результати візиту. Обіцянок олігарх роздав багато. Можливо, навіть вділить щось убогим, на його погляд, буковинцям. З того, що попередньо у них же, як і в багатьох інших українців, відібрав. Через чималий відсоток його компанії «РосУкрЕнерго» за посередництво між Україною і Росією в купівлі газу. Через отримані в своє розпорядження газові мережі в нашій області. Через скуплені банки і хімічні підприємства… З відібраних десятків мільйонів віддати кілька десятків тисяч – для олігарха це безболісно.
Копійки «з барського плеча» підкріплюються розумними словами: про те, що буде створено постійно діючу Раду з питань розвитку підприємництва (така Рада активно і плідно діяла упродовж усього часу діяльності Уряду Тимошенко, і була скасована якраз після відставки Юлії Тимошенко), про те, що «великий бізнес зацікавлений у розвитку малого та середнього підприємництва» (особливо цинічно звучать ці заяви після прийняття податкового кодексу, який фактично знищив малий і середній бізнес, і на тлі того рейдерства, яке влада і олігархія практикує повсюдно)…
Ніколи при Уряді Тимошенко олігархи не дозволяли собі поводитися так нахабно. Пограбувавши у свій час державу і народ, вони пересиджували скрутні для себе часи за кордоном, аби справедливі питання справедливої влади не змусили їх за все відповісти. І тільки зараз, коли опозицію намагаються знищити всіма можливими способами, а її лідерів просто катують у тюремних застінках, олігархія розпоясалася.
Мало того, що бізнесмен Дмитро Фірташ поводився як барин. Він ще й під час зустрічі в ОДА з керівниками промислових підприємств, представниками бізнесу порадив їм з владниками «перебувати у діалозі та жити в мирі». Він на прикладі пояснив: якщо, припустимо, посваритися з губернатором, то одразу ж до підприємця з усіма можливими перевірками можуть нагрянути міліціянти, пожежники, податківці тощо. Це вже більше схоже на погрозу, ніж на пораду…
Фірташ каже, що не йде в політику. Очевидно, так і є. Йому не треба бути політиком, щоб керувати і користати з усього майна країни. Йому достатньо впливати на продажних і залежних політиків. І вдавання, що цей візит не пов’язаний з цьогорічними виборами – просто смішне. Адже економісти знають, що олігархія – це політичне та економічне панування невеликої групи людей, що має значний вплив на керівництво державою та економікою. А вплив Фірташа очевидний – кому ще голова ОДА, екс-міністр і екс-нардеп особисто лопаткою доріжку від снігу розчищає? Кому для їзди по місту упродовж трьох днів машини ДАІ з «мигалками» виділяють? Кого Державна служба охорони супроводжує з «дротиками» у вухах і автоматами в сумках? Може, вчителів з лікарями? Таксистів? Підприємців?
Візит олігарха Дмитра Фірташа в Чернівецьку область уже вдруге продемонстрував, що для нинішньої буковинської влади авторитетом, кумиром і об’єктом поклоніння є тільки гроші – незважаючи на їх походження, репутацію їх власників і на те, чим за них доведеться розплатитися громаді краю. Але буковинцям чужа рабська психологія, яку нав’язує їм влада. Ми – не раби. Ми – господарі. І влада – у нас на службі. А олігархи – під прицілом громадського контролю, а не в коконі державного захисту.

peredplata