Президент Казахстану Касим Токаєв підклав чергову “свиню” Володимиру Путіну

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-У Єревані ще й слід не охолов після Касима Токаєва, де він брав участь у саміті лідерів держав ОДКБ поряд з Путіним, а сьогодні Токаєв знову підклав “свиню” своєму російському колезі. Хитро грає пан Токаєв, аби лиш не перехитрив сам-себе.
Вже давно стало помітно, що влада Казахстану продовжує дистанціюватися від Росії, скорочуючи економічні зв’язки та переналаштовуючи дипломатію на Китай, Туреччину та Захід.
KAZ Minerals – один із провідних виробників міді в Казахстані – заморозив інвестиції в проект з розвитку Баїмської рудної зони на Чукотці, де до 2028 року планувалося побудувати спільний з Росією гірничозбагачувальний комбінат (ГЗК).
Учасник проекту, казахстанська компанія KAZ Minerals змістила графіки і терміни введення в експлуатацію плавучих енергоблоків, які замовила у “Атоменергомашу” для постачання ГЗК.
Терміни щодо енергоблоків для проекту, де планували видобувати щороку 70 млн тонн мідної руди, а також золото, зсуваються щонайменше на рік.
Перші два блоки потужністю 106 МВт донька “Росатому” вже будує: корпуси для них були замовлені в Китаї і, як очікується, прибудуть до Росії наприкінці 2023 року. З місцем будівництва третього та четвертого блоків держкорпорація планувала визначитися до кінця цього року.
Війна, що виснажує Росію, створила для таких країн, як Казахстан, зручну можливість “порізати, де тільки можна”, свою залежність від Москви, каже Темур Умаров із Центру Карнегі за міжнародний світ. Президент Касим-Жомарт Токаєв не підтримав вторгнення російських військ в Україну, не визнав анексовані території і заявив, що Казахстан подбає про росіян, які втекли від мобілізації, гарантуючи їм безпеку.
Джерела Financial Times серед казахстанських чиновників і західних дипломатів, втім, описують “переналагодження” відносин з Росією скоріше як обережне послаблення зв’язків, аніж повний їхній розрив.
Поки Казахстан не має іншого вибору, окрім як підтримувати відносини зі своїм північним сусідом, а змушувати робити вибір між Росією та Заходом було б “дуже шкідливим кроком”, сказав для FT один казахстанський чиновник. Такий підхід може призвести до можливого конфлікту, пояснив він.

peredplata