Вулиці у Чернівцях називають іменами українських героїв

Відбулися чергові громадські обговорення щодо перейменування вулиць у Чернівцях, які у своїх назвах мають російські та радянські маркери.
Для зручності, вулиці, які обговорюються, поділені для слухань на блоки: частина сьогодні, частина завтра.
Були присутні деякі члени топонімічної комісії, ініціатори нових назв, а найбільше – мешканці вулиць, які мають перейменувати. Їм нова назва або не подобалася, або ж вони взагалі хотіли залишити стару. Як от з вулицею Мініна, обговоренню якої присвятили немало часу. Але перед цим варто додати, що чимало вулиць пропонується назвати іменами новітніх чернівецьких Героїв. І Мініна – в тому числі. Запропоновані назви – це пропозиції топонімічної комісії. Їх обговорюють, але остаточне слово за депутатським корпусом.
Депутат міськради Валерій Другановський сказав сьогодні, що перейменування – це вже незворотній процес. Вулицю Мініна пропонується назвати на честь нашого Героя Дмитра Ковальова. Оксана Меленко із відділу комунікацій міськради, яка вела слухання, розповіла, що це воїн, який воював з 2014 року. І підірвався на міні, коли з товаришами поверталися забирати тіла двох загиблих буковинців…
Мешканка вул. Мініна активно відстоювала залишити стару назву. І доводила, що це не російський герой. Дослівно це була каша: “Мінін був татарин. Він не має відношення до Росії. І взагалі, що в нас історія почалася в 1991 році? І мої сини теж воюють”.
Аргументовано довели свою позицію садгірчани. Вулицю Багратіона пропонувалося назвати іменем відомої буковинської майстрині художньої вишивки Ксенії Колотило. Однак люди спокійно зауважили, що не проти Колотило, але там жив молодий загиблий Герой Іван Ляхомський, і вулиця має бути названа на його честь. Мама Героя теж була в залі. Ніхто не заперечував. Як і власне щодо перейменування вулиці В. Шкіля на Героя Олександра Горюка. Його сестра теж була на слуханнях, і тихенько риторично зауважила: “А навіщо ми взагалі воюємо, якщо хочемо зберегти російське?”…
Також планується перейменувати вулицю героїв- панфіловців на Олександра Баланецького. Це юрист Чернівецької міської ради, який загинув майже рік тому, і до річниці, при вході у мерію, поставили його портрет…
Слід зауважити, що пропозиції топонімічної комісії в більшості дійсно обгрунтовані, і комісія керується насамперед тим, аби увіковічити імена місцевих особистостей. Наприклад, вулицю Кошового пропонується назвати на честь відомого буковинського художника, автора герба Чернівців Ореста Криворучка. А деякі мешканці хочуть Богдана Ступки, і тут, зрозуміло, питання не в тому, що Ступка – не вартий..
Так само чернівчани хочуть вулиці Скрябіна, Кікабідзе, а не хочуть Лева Когута – визначного громадського діяча Чернівців, адвоката, видавця.
І коли сьогодні пішла мова про дві вулиці – Вавілова ( рос.вчений) і Мусоргського (рос.композитор), то присутня на слуханнях історик-архівіст, член топонімічної комісії Марія Никирса зауважила:
“Нас вже навіть називають тупонімічною комісією, ніби ми це робимо для себе. І хочу нагадати, що радянська влада одним рішенням все підряд перейменувала і ні з ким ніхто не радився. А зараз ми хочемо, щоби вулиці носили імена достойних людей”.
Вулицю Вавілова пропонують назвати іменем Адольфа Маріна, який розбудовував Чернівці, в тому числі під його керівництвом була побудована ратуша. Мешканець вулиці сказав, що їм ріже вухо ім’я “Адольф”, мовляв, може краще на “Австрійську”. Але історики кажуть можна і так: інженера Маріна.
Вулиці Мусоргського хочуть дати назву Еріха Кольбенгаєра. Як розповіла Марія Никирса, це відомий будівничий, в тому числі він збудував весь комплекс психіатричної лікарні, яка на цій вулиці.
Також ще треба додати, що топонімічна комісія не забуває і про відомі імена всеукраїнського масштабу. Як от вулицю Герцена і провулки пропонується перейменувати на Володимира Великого. Алтайську, біля Горечі, на Івана Багряного. Однак екскурсовод Микола Косташ, який представляв мешканців вулиці, озвучив пропозицію перейменувати Алтайську на румунського митрополита Якова Путняну, і наводив аргументи.
…Загалом, на таких слуханнях можна почути багато цікавого. І навіть намалювати психологічний портрет, на жаль, не поодиноких мешканців. Які вважають, що нічого страшного у старій назві вулиці немає, а отже, думають, що теперішня війна не готувалася роками і що не було русифікації у всьому.
Наталка Фещук

peredplata