Сосоаке хоче, щоб Румунія вторглася в Україну. Вона подала законопроєкт про анексію кількох територій

автор Александру Ротару

Дата опублікування: 21.03.2023 16:37

Сенатор Діана Шошоаке подала законопроєкт із вимогою до Румунії анексувати території України.

Джерело Inquam Photos / George Călin

Сенатор Діана Іванович Шошоаке, увійшла до парламенту за списками AUR, нині президент групи SOS, подала проект закону з вимогою «припинення дії Договору про добросусідство та співпрацю між Румунією та Україною», ратифікованого законом ні.. 129/1997.

Денонсуючи Договір, Шошоаке вимагає, щоб Румунія анексувала території, які колись були частиною міжвоєнної Румунії, процес, який міг бути можливим лише через оголошення війни з боку Румунії.

Екс-сенатор АУР продовжує свою антиукраїнську пропаганду, цього разу на законодавчому рівні. Вона внесла законопроект до парламенту.

Своєю ініціативою Сосоаке публічно підтримує виступ колишнього президента Росії Димитрія Медведєва, який ще влітку минулого року заявив, що Румунія хоче анексувати території України. Крім того, Шошоаке є хорошим другом російського посла в Бухаресті, запрошення якого вона щоразу вшановувала.

У свій останній візит до представництва Кремля в Бухаресті екс-сенаторка  поїхала відзначати «підсумки спецоперації» в Україні. Законодавча ініціатива є частиною офіційної лінії виступу Москви, яка після початку війни намагалася переконати міжнародну громадськість, що інші сусідні з Україною держави також хотіли б розпочати з нею конфлікт за повернення територій, які були , в минулому, в їх складі .

Таким чином, зміни, внесені до Договору щодо добросусідських відносин і співпраці між Румунією та Україною, чітко передбачають ситуацію, в якій Україна має відкрити новий фронт.

У статті 3 проекту поправки до Закону 129/1997 Шошеке пише: «Румунія анексує історичні території, які їй належали, а саме Північну Буковину, Герцу, Бугеакул (Кагул, Болград, Ізмаїл), історичний Марамуреш і острів Зміїний».

Шошоаке аргументував свою законодавчу ініціативу такими словами: «Завдяки такому підходу ми хочемо відновити культурну ідентичність, традиції, звичаї та релігію румунського населення, яке налічує приблизно 1 мільйон румунів, включаючи змішані сім’ї.

Аргумент про те, що підписанням цього договору було досягнуто інтеграції нашої країни в НАТО, є хибним, оскільки поляки приєдналися до НАТО раніше за нас, у 1999 році, не підписавши жодного документа про визнання пакту Ріббентропа Молотова. На жаль, наші брати-румуни в Україні не мають права навчатися рідною мовою, є ризик втрати своєї культурної ідентичності».

Цей аргумент екс-сенаторки втратив свою актуальність після підписання на початку цього року Київської декларації між ЄС та Україною, згідно з якою остання зобов’язалася консультуватися як з національними меншинами на своїй території, так і з Венецією. Комісія у справах прав і законодавства меншин.

Обіцянка міститься в декларації, ухваленій на саміті Україна-ЄС у Києві, і була вставлена ​​в документ завдяки зусиллям Румунії, повідомили digi24.ro офіційні джерела.

Інша причина, яку назвала сенаторка Сошоаке, пов’язана з допомогою, яку Румунія надала Україні та українським біженцям після початку війни, яку розпочав Путін.

«Враховуючи конфлікт в Україні та те, що румунська держава фінансує Україну військовою технікою та зброєю через НАТО, а також те, що приблизно 3 мільйони українців пройшли через Румунію, ми просимо Україну віддати нам землі, на яких проживають наші румуни. брати».

Румунія допомагала українським біженцям самостійно та через структури ООН, будучи однією з країн з найбільшою кількістю біженців, які пройшли через національну територію або оселилися в країні після початку війни.

Румунські офіційні особи виступали так само, як і лідери ЄС, НАТО та ООН, і щоразу заявляли, що Румунія допомагатиме Україні, доки це буде потрібно.

Докладніше на: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sosoaca-vrea-ca-romania-sa-invadeze-ucraina-a-depus-un-proiect-de-lege-pentru-anexarea-mai – багато-територій-2289605

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sosoaca-vrea-ca-romania-sa-invadeze-ucraina-a-depus-un-proiect-de-lege-pentru-anexarea-mai-multor-teritorii-2289605

AUR – Альянс за Союз румунів (скорочено AUR) — консервативна політична партія Румунії . Партія вважається правою або крайньою правою, пропагуючи антиугорську, антизахідну, антиглобалістську, євроскептичну риторику та іредентистська.

 Комунікація AUR є характерною для правого популізму, з християнськими фундаменталістами, противниками абортів, антисистемними, гомофобними повідомленнями на передньому плані ксенофобські, антиміграційні та антисемітські[.

AUR підтримує союз Республіки Молдова з Румунією та повернення територій, які колись контролювали Велика Румунія.

переклад українською мовою здійснено редакцією газети ЧАС

peredplata