15 червня — різдво Івана Миколайчука.

Сергій Параджанов: «Хлопці, подивіться: всі хрестяться, а Іван Миколайчук — молиться!»
15 червня — різдво Івана Миколайчука. До 46 земних прожитих літ додалися 36 Небесних… У багатьох з нас є день народження для життя, і тільки у вибраних — день народження для вічності.
1968 року Леонід Осика на кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка зняв художній фільм «Камінний хрест» за мотивами новел Василя Стефаника «Камінний хрест» та «Злодій». Коли закінчили монтаж, на перегляд запросили Сергія Параджанова. Він переглянув кіно. «Як вам, Маестро» — запитали його. «Дуже мені сподобалася сцена, де всі головні герої в дерев’яній церкві. Ви щось там замітили?» — запитав кінорежисер. «Сцена, як сцена…» — подумки знизили плечима всі. «Давайте ще раз переглянемо», — запропонував Параджанов. Кінобутчик «прокрутив» ще раз цей кавальчик. «А тепер бачите?» — наполягав на своєму геній українського кіно. Усі мовчки глянули на Сергія Йосиповича. «Хлопці, подивіться: всі хрестяться, а Іван Миколайчук — молиться!»
Один великий зіграв, і один великий — помітив!
Усі грали кіно в церкві, перехрестилися, а Іван грав життя, молився!
«Камінний хрест» займає п’яту позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно. 1997 року вручено Державну премію України імені Тараса Шевченка режисеру Леоніду Осиці за кінофільми «Камінний хрест», «Захар Беркут», «Подарунок на іменини», «Гетьманські клейноди».

peredplata