Зустріч Ердоган VS Путін: спроби домовитися з Путіним щодо експорту зерна з України зазнала повного фіаско

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
Перспектив для досягнення миру в Україні не проглядається, заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган, коментуючи переговори, що відбулися в понеділок, з Володимиром Путіним у Сочі.
Позиція Туреччина “однозначна” і завжди була такою, зазначив Ердоган, повернувшись до Анкари після першої за рік очної зустрічі з російським президентом.
“Ми завжди виступали за мир, діалог та дипломатію. Ми докладали великих зусиль для запобігання подальшому кровопролиттю. Ми не посилювали проблему і не підливали пального у вогонь, ми намагалися досягти того, щоб обидві сторони зустрілися. На жаль, війна, що триває вже 1,5 роки, все ще триває. Жодних перспектив для досягнення миру на горизонті не проглядається”, — цитують президента Туреччини світові ЗМІ.
За словами Ердогана, не вдалося зблизити позиції і щодо “зернової оборудки”, з якої Росія вийшла в липні, звинувативши Захід у невиконанні обіцянок.
Москва вимагає перепідключити Россільгоспбанк до системи SWIFT та зняти обмеження на страхування суден, які возять російські добрива та продовольство. “Однак Захід має зовсім іншу думку про Росію як щодо інциденту зі SWIFT, так і з питання страхування”, – визнав Ердоган. Він повідомив, що нову схему запропонувала ООН. Це “посередницький механізм, який не був би прямим SWIFT, як того хотіли росіяни, а був би похідним від SWIFT”, уточнив Ердоган.
Але йти на поступки Кремль не готовий. Росію “знову надули”, коли угода продовжувалася попереднього разу, скаржився напередодні після переговорів президент Володимир Путін. “Тепер ми говоримо, ми не проти цієї угоди, ми готові до неї негайно повернутися, як тільки будуть виконані дані нам обіцянки”, – сказав російський диктатор.
Зернова угода, яка дозволила відкрити українські порти та вивезти на експорт понад 30 млн тонн продовольства, була головною темою неформальних консультацій, які йшли кілька тижнів до зустрічі Путін-Ердоган.
“Якщо Зернову угоду не відновити, то фактично це означає, що вся акваторія Чорного моря перетворюється на плацдарм нічим не обмеженого військового протистояння. І воно може торкнутися не лише військових, а й комерційних судів. Причому не лише воюючих сторін (Росії та України), а й взагалі всіх, хто там здійснює навігацію”, — вважають турецькі експерти.
Відсутність будь-яких поступок з російської сторони, швидше за все, призведе до ескалації конфлікту на Чорному морі, побоюється гендиректор аналітичного центру РадЕкон Андрій Сизов. І це не дуже добре для Росії, попереджає він: “Російський експорт пшениці у п’ять разів більший за український, але якщо в України так чи інакше є альтернативні шляхи (Дунай і сухопутні маршрути), то у Росії таких маршрутів немає, оскільки понад 95% морських постачань йде саме через Чорноморський басейн”.
це щось на кштальт “на зло мамі вуха відморожу”? Чи постріл собі в ногу?

peredplata