Московський патріархат на Буковину принесений на багнетах

 
 
Ей, любителі УПЦ МП на Буковині, які нагадують мені, у якій церкві мене хрестили, а який був тоді патріархат, чому я зрадив віру, «.. бо так наші діди туди ходили..» і т.д.
Так от, ваші діди ходили до православної церкви Буковинської митрополії, яка створена в австрійський період і була де-факто автокефальною помісною Церквою та напряму підпорядковувалася лише Вселенському патріарху! Ще раз – ВСЕЛЕНСЬКОМУ ПАТРІАРХУ!
Буковина приймала хрещення від Константинопольського патріархату у складі Київської Русі за князя Володимира як Шипинська Земля! Після її розпаду була церковно підпорядкована то Болгарському патріархату, то Сербському, то Охридській Митрополії, то Карловацькій і НІКОЛИ (жодного року, чи навіть дня!) МОСКОВСЬКОМУ!
Московський патріархат сюди принесений на багнетах московської окупаційної армії, привезений у Чернівці на танку Нікітіна аж у 1944 році! НКВД під потреби московських попів передало усі діючі храми, обласним благочинним “органи” призначили Михайла Коверницького (церковний варіант гауляйтера захарченка).
А аж за рік (у 1945), коли він загнав усі буковинські парафії у московське стойло, його було висвячено на єпископа Буковинського у складі РПЦ! За два дні перед тим його формально пострижено в монахи з ім’ям Феодосій! (Погугліть)
І ніякого московського патріархату до 1944р. тут і близько ніколи НЕ БУЛО!
А українець Євген Гакман був першим митрополитом Буковини й Далмації, який вніс величезний вклад в розвиток українського православ’я! Стараннями митрополита Євгенія у Чернівцях було збудовано Свято-Духівський кафедральний собор (окупований сьогодні УПЦ МП), Свято-Параскевинську церкву та Резиденцію буковинських митрополитів.
А ваші діди, через вашу зраду Української Церкви, Євгена Гакмана та ваше відстоювання інтересів москви, перевертаються у гробах і сумують там через вашу недолугість і твердолобість…

peredplata