Мобілізація до лав ЗСУ, корупція та “війна волі”: головне з матеріалу Time про Зеленського

Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден, Вашингтон, 21 вересня 2023 року. Фото: AP Photo/Evan Vucci

Президент України Володимир Зеленський та його оточення дали інтерв’ю для Time. У ньому ідеться про виклики, з якими стикається влада України після 20 місяців повномасштабного вторгнення Росії: мобілізація до ЗСУ, корупція серед можновладців, настрої щодо перемоги України, фінансова допомога союзників та війна на Близькому Сході.

Журналіст американського видання Саймон Шустер зазначає, що візит Зеленського до США наприкінці вересня 2023 року вже не справляв великого захвату західних політиків, як це було у грудні 2022 року.

Президент Зеленський також відчуває, що глобальний інтерес до війни впав: “Найстрашніше, що частина світу звикла до війни в Україні. Це стає для людей схожим на шоу, вони не хочуть дивитися вдесяте одне й те саме”.

Оточення Зеленського сказало журналісту Time, що президент “почувається зрадженим своїми західними союзниками”. Кажуть, що партнери нібито залишили Україну без засобів, щоб виграти війну. Лише надають допомогу, щоби пережити час вторгнення.

Що кажуть в оточенні Зеленського про заморожування війни та перемогу

Зеленський досі вірить в цілковиту перемогу України над Росією, що, як пишуть в Time, непокоїть деяких його радників. Один з помічників президента сказав журналісту: “Він обманює себе. У нас немає варіантів. Ми не виграємо. Але спробуй йому це сказати”. Деякі з його помічників кажуть, що впертість Зеленського зашкодила зусиллям їх команди розробити нову стратегію. Також не обговорюються в кабінеті президента мирні перемовини з агресором та перемир’я, будь-яке заморожування війни — адже це лише відтермінує подальший напад Росії.

Зеленський називає це “війною волі” і побоюється, що якщо росіян не зупинити в Україні, бойові дії поширяться за її межами.

“Я довго жив із цим страхом, — каже він. — Третя світова війна може початися в Україні, продовжитися в Ізраїлі, звідти перейти в Азію, а потім вибухнути десь ще”.

Стан енергосистеми та імовірність відключень світла

Троє високопосадовців, відповідальних за відновлення інфраструктури після обстрілів РФ, сказали журналісту Time, що відключення електроенергії цієї зими, ймовірно, будуть серйознішими, і реакція громадськості в Україні не буде такою поблажливою.

“Минулого року люди звинувачували росіян. Цього разу вони звинуватять нас у тому, що ми недостатньо підготувалися”, — цитує видання одного з посадовців.

Мобілізація в Україні та контрнаступ

Помічники Зеленського радили йому звільнити принаймні одного міністра та одного генерала, відповідального за контрнаступ — через “повільний прогрес” на лінії фронту.

Деякі командири на передовій, за словами близького помічника Володимира Зеленського, почали відмовлятися від наказів про наступ, навіть якщо накази надходять просто з Офісу президента.

“Вони просто хочуть сидіти в окопах і тримати лінію. Але ми не можемо виграти війну таким чином”.

А втім, деякі командири, як ідеться, просто не мають іншого вибору, бо їм бракує людей у підрозділах ЗСУ. Через втрати й повільну мобілізацію призивають дедалі старших чоловіків, піднявши середній вік приблизно до 43. Наближена до президента особа каже, що в цьому віці люди в армію поступають вже з певними проблемами зі здоров’ям.

Нагадаємо, 11 серпня Зеленський звільнив усіх обласних військкомів після масштабних перевірок ТЦК, які виявили випадки корупції. Як пишуть у Time, після цього набір до ЗСУ майже припинився без керівництва. Крім того, чиновників виявилося складно замінити, частково через те, що репутація призовних служб була заплямована.

 
 

Корупція та умови від західних партнерів

В останні місяці питання корупції погіршило відносини Зеленського з багатьма його союзниками. Напередодні візиту до Вашингтона Білий дім підготував для українців список антикорупційних реформ. Один із помічників Зеленського сказав Time, що це були “умови, а не пропозиції” від США.

Зеленський наказав підлеглим уникати корупції. Деякі чиновники середньої ланки розповідають журналістові про погіршений моральний стан, оскільки контроль за їхньою роботою посилився, а в приватному секторі, а не на держслужбі, вони могли б натомість заробити більше грошей. Радник президента сказав журналісту Time поза записом, що красти продовжують.

Зеленський запевнив автора матеріалу, що боротьба з корупцією для нього є одним із пріоритетів. Водночас репутаційних втрат українській владі завдали скандали:

 

Допомога Україні від США може слабнути на тлі війни в Ізраїлі

З перших днів вторгнення РФ пріоритетом Зеленського було утримання світової уваги на Україні. Це буде складніше з початком війни в Ізраїлі, пише Time. Наприклад, Байден об’єднав пакет допомоги Україні з допомогою Ізраїлю та безпекою на кордоні Штатів і Мексики. Пакет, за даними Time, у 105 мільярдів доларів, з них 61 млрд — для України.

Зеленський каже на це, що “опозиція Республіканської партії, схоже, зв’язала руки Байдену”. Він визнає, що політика США тепер полягає в тому, що вони зважують власні інтереси.

https://suspilne.media/605791-mobilizacia-do-lav-zsu-korupcia-ta-vijna-voli-golovne-z-materialu-time-pro-zelenskogo/

peredplata