«США ставлять на Залужного», або Як російська пропаганда розгледіла двовладдя в Україні через форму множини в одному твіті

 
 
 
 
Що неслося у «кремлеграмі» 18–24 листопада 2023 року: «США приведуть до влади Залужного, щоб той заморозив війну», «Зеленський відчайдушно підкуповує республіканців, але ті торгуються». Російська пропаганда продовжує писати трилери з уявного протистояння Зеленського та Залужного, довільно переплітаючи при цьому американську й українську політику. Розбираємо ключовий меседж тижня.

В опублікованому 20 листопада 2023 року коментарі «The Sun» Президент України Володимир Зеленський торкнувся питання можливого перетворення деяких військових на публічних політиків: «Якщо військовий вирішив займатися політикою, то це його право, тоді він має йти в політику, і тоді йому не до війни… Якщо ти управляєш війною, тримаючи в голові, що завтра ти будеш займатися політикою чи виборами, то у своїх словах і на передовій ти поводишся як політик, а не як військовий, і я вважаю, що це величезна помилка». Він додав: «При всій повазі до генерала Залужного і до всіх командирів, які на полі бою, є абсолютне розуміння ієрархії — і все, не може бути двох, трьох, чотирьох, п’яти… Це одне, за законом і в умовах війни про це навіть не може бути й мови. Це не веде до єдності нації». Зеленський вочевидь реагував на поставлене журналістом питання, і лише зазначав зрозумілі для держави у стані війни ризики, які настануть, якщо військові почнуть критикувати політичне керівництво із завзяттям опозиції мирного часу. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний тут згадується як символічний приклад того, що й головний військовий країни, як і всі інші, мусить підпорядковуватися прописаній у законі ієрархії. Та російська пропаганда подавала цей коментар як підтвердження своєї вже розкрученої за останній місяць тези про жорсткий конфлікт між політичним і військовим керівництвом держави, що унаочнено протистоянням Зеленського й Залужного. Того ж дня 20 листопада в Київ із неоголошеним візитом приїхав керівник Пентагону Ллойд Остін, під час якого зустрівся із Зеленським і запевнив українців у відеозверненні із Софійської площі в рішучості США й надалі підтримувати Україну. Крім того, цього дня президент Зеленський також зустрівся з генеральним директором і журналістом наближеного до республіканців каналу Fox News Лакланом Мердоком і Бенджаміном Холлом відповідно. Всі ці події російська пропаганда об’єднала в чудернацький вінегрет спекуляцій, якими рясніли підконтрольні Москві телеграм-канали.

В Україні «лідер» чи «лідери»?

Прикладом спекуляцій у період моніторингу стало коментування агітпропом цілком буденного першого твіту Ллойда Остіна після прибуття до Києва. У твіті сказано: «Я щойно приїхав до Києва, щоб зустрітися з українськими лідерами. Сьогодні я тут, щоб передати важливе повідомлення — Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати Україну в їхній боротьбі за свободу проти агресії Росії як зараз, так і в майбутньому». Та у слові «лідери» (а не «лідер») проросійські телеграм-канали побачили сліди змови та готовність США підтримати Залужного в його нібито протистоянні із Зеленським.

«Тобто в Україні не один лідер, щонайменше два. Думаю, їхні імена всім зрозумілі. На Банковій явно бісяться. Новий потужний сигнал»,  спекулював один із популярних анонімних телеграм-каналів.

«Цей твіт слід розглядати як сигнал українським елітам, що США бачать у Залужному майбутнього лідера, а відтак із ним готові вести переговори як із Зеленським» посилив тезу інший проросійський канал. Можливо, російські пропагандисти калькували у своїх інтерпретаціях внутрішньоросійські реалії, де лідер, певно, може бути тільки один, а множинне вживання слова стає сигналом для спеціальних служб про змову.

 

Перший твіт керівника Пентагону Ллойда Остіна після прибуття до Києва

 

Та інтерпретації твіту фігурували в мережі ще за два дні до нього. Так, вихідними один із телеграм-каналів, коментуючи заяву Зеленського, що Росія готує спробу повалення влади в Україні, переконував, що саме США (а не Росія) будуть добиватися «нового Майдану» задля приведення до влади Залужного: «… Їхнє завдання відразу після захоплення влади передати її Залужному, який підпише “заморозку” в обмін на гарантії. Це заспокоїть і “мирних”, і “патріотів»”, бо Залужний — авторитет, якщо він вирішив іти на мир, то іншого шляху немає».

Метою такого меседжу є сіяння зневіри серед українців у необхідності подальшого спротиву. Мовляв, і наймогутніший союзник України, і військові, і Росія готуються вже зараз до перемовин і мирної угоди, нехай і з територіальними поступками, і лише неадекватне політичне керівництво України заважає цьому миру настати. Тож нинішня боротьба й жертви в такій логіці є надлишковою примхою Зеленського. Послаблення ж спротиву агресії Росія може використати для подальшого військового підкорення України — мети, від якої Москва не відмовлялась і яку не приховують найвищі чиновники Росії. Наприклад, заступник голови Радбезу Росії Дмитро Медведєв відмовив Україні у праві на існування в одному зі своїх останніх телеграм-дописів 12 листопада 2023 року, написавши, що якщо є ідея прийняти Україну в НАТО без окупованих Росією Криму й частини Сходу — то, може, тоді слід визнати, що взагалі вся Україна — «штучно зібрані території».

Як будуть «демонтувати Залужного»

Протистояння Залужного й Зеленського у проросійському сегменті телеграма подається як доконаний факт. Банковій у різних контекстах приписували роботу з демонтажу, десакралізації та нейтралізації Залужного. Багаторазові повторення мають врешті змусити аудиторію сприймати тезу як правду. Під заголовком «демонтаж Залужного» так коментували, наприклад, окремі кадрові зміни у ЗСУ: «Учора Зеленський змінив командувача медичних сил ЗСУ. Замість Тетяни Остащенко новим командувачем призначив Анатолія Казмірчука. Банкова продовжує демонтувати людей Залужного, обкладаючи його поступово нелояльними кадрами».

Не обходилось у дописах і без посилань на анонімні інсайди: «Наше джерело в ОП розповіло, що Єрмак продовжує консультації щодо можливої відставки Головкома з військовими / СБУ / ГУР і політичними групами впливу. На Банковій розглядають усі сценарії щодо нейтралізації Залужного, який став основним конкурентом Зеленського».

Нарешті пропагандисти вдавались і до конкретніших спекуляцій щодо нібито підступних планів Банкової стосовно Залужного: «Наскільки нам відомо, зараз розглядаються два можливі треки десакралізації Залужного: дії військкомів; справа про здачу Півдня. Швидше за все, битимуть через ТЦК, але й справа “про здачу півдня” також активно розробляється».

При цьому сам Залужний жодного разу не оголошував про свої політичні амбіції та загалом у медіа коментував лише військові питання. Чиновник не першого рівня, заступник голови Офісу президента Ігор Жовква справді висловив думку, що Залужному не варто було публічно коментувати військові питання для видання The Economist. Та дивно було б, якби у військово-політичному керівництві держави не точились активні дискусії щодо тактики та стратегії протистояння агресору, зокрема стратегії комунікації із союзниками. Водночас досі немає жодних явних індикаторів існування драматичного конфлікту між Залужним і Зеленським або сигналів про готовність першого кинути виклик демократично обраному президенту. За Конституцією, Зеленський у будь-який момент може одноосібно звільнити Залужного, якого так само одноосібно і призначив головнокомандувачем ЗСУ влітку 2021 року за пів року до повномасштабного вторгнення Росії. 22 листопада Залужний уперше взяв участь у засіданні контактної групи з питань оборони України у рамках міжнародного формату «Рамштайн», що сигналізує радше про довіру до генерала з боку політичного керівництва держави. Раніше Україну на засіданнях представляв лише міністр оборони.

«Зеленський підкуповує непоступливих республіканців»

Тож пропаганда малює образ слабкого президента Зеленського, від якого відвертаються міжнародні партнери та військові. На підтвердження цього тижня пропагандисти просували тезу про відчайдушні намагання Зеленського заручитися підтримкою Республіканської партії США. Коментар Зеленського The Sun про готовність обговорити з Трампом його пропозиції щодо завершення війни подавався як повний розрив керівництва України з адміністрацією Байдена. Один із телеграм-каналів умовно звертався до Зеленського: «Вам не здається, що ще зарано так відкрито списувати Байдена та Саллівана?». Факт зустрічі Зеленського з медійниками Fox News пропагандисти, звичайно ж, також використали для просування своєї версії про його розворот до республіканців: «Десять днів тому ми написали, що Банкова розглядає як основний варіант “кидок” демократів і поступове налагодження діалогу з республіканцями. За цей час: Зеленський запросив Трампа до України; Помпео отримав посаду у “Київстарі”; Зеленський зустрівся з генеральним директором Fox Corporation Лакланом Мердоком. Банковій важливо зруйнувати двопартійну медійну кампанію проти Зеленського у Штатах».

Нарешті, анонімні телеграм-канали почали підхоплювати один за одним твердження про намагання Зеленського прямо підкупити республіканців США. «Офіс президента заплатив лобістам із США 70 мільйонів доларів, щоб вони протягли новий фінансовий і військовий пакет допомоги, а ті вимагають подвоїти суму. При цьому функціонери з Банкової намагаються створити ілюзію у Зеленського, що переговори складні, але просуваються та притягують колишніх топів республіканців і навіть привезли керівників Fox News», — ділився уявними деталями торгів один із популярних телеграм-каналів.

Інший канал пропонував свої оновлені «інсайди» торгів, у яких стверджувалося про ще більш невичерпні ресурси чорної каси Офісу президента: «Наше джерело в ОП розповіло, що Зеленський погодився подвоїти суму американським лобістам, щоб вони допомогли протягнути через Конгрес військову та фінансову допомогу Україні. Через чорну касу Офісу президента буде виділено додатково 100 мільйонів доларів на лобіювання в Конгресі та позитивні публікації у ЗМІ США». Як тривають торги та чи досягли сторони згоди в уявній реальності російських пропагандистів, певно, стане відомо в наступних серіях кремлеграма.

https://ms.detector.media/propaganda-ta-vplivi/post/33560/2023-11-24-ssha-stavlyat-na-zaluzhnogo-abo-yak-rosiyska-propaganda-rozghledila-dvovladdya-v-ukraini-cherez-formu-mnozhyny-v-odnomu-tviti/

peredplata