19 грудня день народження Марії Матіос

19 грудня день народження Марії Матіос – відомої української письменниці, прозаїка і поетеси, публіцистки, лавреатки Шевченківської і багатьох інших премій, народної депутатки України двох скликань (facebook.com/maria.matios).
“Щоразу перед новим роком зʼявляються всякі рейтинги. Справжні і вигадані. Бажані чи ті, щоб комусь догодити. А я люблю факти. Вони сухі, однак мені кажуть багато. Отож за чотири роки співпраці з “АБАБАГАЛАМАГА” ми разом з видавництвом і читачами утнули таке: “Букова земля” – 10 видань, “Солодка Даруся” – 6 видань, “Майже ніколи не навпаки” – 4 видання, “Черевички Божої Матері” – 4 видання, “Мами” – 3 видання за 4 місяці.”, – написала нещодавно Марія Матіос на ф/б сторінці.
Народилася майбутня письменниця на Буковині. Має унікальне дослідження своєї родини, що корінням сягає 1790 року.
Перші вірші надрукувала у 15 років. Закінчила філологічний факультет Чернівецького державного університету, відділення української мови та літератури.
Працювала відповідальним секретарем “Буковинського журналу”, Чернівецької обласної організації Спілки письменників України, в Раді Національної безпеки і оборони України. У 1992 р. дебютувала як прозаїк в журналі “Київ”.
Марія Матіос – авторка кількох поетичних збірок, але найбільшу популярність їй принесли прозові твори, перекладені багатьма мовами.
Національний бестселер – роман Марії Матіос “Солодка Даруся” було визнано найкращою книгою першого 15-річчя Незалежності, яка найбільше вплинула на українців. Саме з цією книжкою Марія Матіос стала лавреаткою Шевченківської премії. Це приголомшлива розповідь про нещадні жорна історії, невитравлюване людське зло і незнищенне добро водночас.
Марія Матіос – трикратна переможниця конкурсу “Книжка року”: у 2005 р. – “Солодка Даруся”, у 2008 р. – “Майже ніколи не навпаки”, у 2019 р. – “Букова земля”.
Вистави за романами Марії Матіос є не менш популярними за літературні твори письменниці.
“У мене багато книжок, вони всі різні, але їх об’єднує те, що я люблю історію в людині й людину в історії. Мене цікавить, як людина поводить себе у пастці, як обирає свою дорогу, цікавить мотивація вчинків, поведінки.”, – Марія Матіос.
Захоплення письменниці: психологія, етнографія, городництво і квітникарство.
Многая літа!
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

peredplata