Гірка правда! США припинили постачання зброї Україні…

Україна перестала отримувати військову допомогу від США, заявив координатор Білого дому з нацбезпеки Джон Кірбі. За його словами, це сталося через вичерпання бюджетних коштів на такі програми.
“Ми видали останній пакет із наявних запасів, на забезпечення якого у нас було фінансування”, – повідомив Кірбі. При цьому він зазначив, що підтримка України з боку США припинилася саме тоді, коли вона особливо гостро її потребує.
Виділення нової допомоги має схвалити Конгрес, проте республіканці вимагають, щоб натомість демократи погодилися на посилення американського законодавства у сфері боротьби з нелегальною міграцією.
США надали Україні останній, 12-й пакет допомоги на $250 млн наприкінці грудня минулого року. До нього увійшли боєприпаси та обладнання для систем протиповітряної оборони, ракети для РСЗВ, артилерійські снаряди калібру 155 мм та 105 мм, протитанкові засоби та понад 15 млн набоїв для стрілецької зброї.
У жовтні президент США Джо Байден попросив у Конгресу виділити $106 млрд на допомогу Україні, Ізраїлю, Тайваню. Києву з цих коштів мало дістатись більше половини — $61,4 млрд. Проте депутати так і не змогли дійти консенсусу з цього питання і перенесли обговорення на січень.
У новому році спікер палати представників США республіканець Майк Джонсон зажадав від адміністрації Байдена сформулювати чітку стратегію щодо України та позначити кінцеві цілі у війні, щоб розпочати роботу над пошуком рішення щодо нової програми фінансування України.
У свою чергу збройні сили України також почали готувати військову стратегію на 2024 рік. США дали зрозуміти, що Київ має чітко позначити, яка підтримка йому буде потрібна для її реалізації, тому план матиме вирішальне значення під час обговорення цього питання.
 

peredplata