Про забутий злочин радянської влади.

В грудні 1944, січні та лютому 1945 років радянська влада, для залякування населення та боротьби з повстанцями, вирішила провести криваву акцію залякування: привселюдні повішання упійманих повстанців у селах, де повстанці були особливо активними. На ці повішання заганялися усі мешканці села, в тому числі й учні місцевих шкіл. Після промов із засудженням повстанського руху та після завершення своєї нелюдської роботи тіла ще до 3-х діб мали висіти на шибеницях для залякування місцевих.
Такою роботою займалася так звана “Спеціальна Виїзна Сесія Військової Колегії Верховного Суду СРСР”, яка впродовж січня 1945 року їздила з області в область, “заслуховувала” справи, виносила смертні вироки та приводила їх у виконання. Ще напередодні до областей надійшла вказівка – підготувати справи для на особливо небезпечних полонених повстанців з метою їх привселюдної страти.
Згідно відомих на даний час даних, в Чернівецькій області зазначена група саме в ці січневі дні 1945 року засудила до смертної кари та привселюдно повісила щонайменше 8-х осіб у 5-ти селах краю.
Зокрема, 18 січня, 1945 року в селі Шубранець повішені Дмитро Городецький (22 роки) та Василь Бідняк (20 років), того ж дня в селі Мамаївці – Григорій Воєвідко (48 років) та Микола Гордей (34 роки), усі – з села Ленківці. 20 січня в селі Гаврилівці повісили Ісидора Бойчука (24 роки, уродженець с. Гаврилівці) та Георгія Магалевича (25 років, уродженець села Шубранець). Того ж дня в с. Кальнівці повісили місцевого мешканця Григорія Федоряка (26 років) та в лютому – невідомого повстанця у селі Рідківці.
Загалом за час “роботи” вказаної Виїзної сесії, з 22 грудня 1944 року по 10 лютого 1945 року, за неповними даними, було винесено вироків і відповідно страчено на шибениці не менше як 131 повстанця. Зокрема 23 – у Львівській області, 28 в Івано-Франківській, 15 в Тернопільській, 19 в Дрогобицькій, 30 у Рівненській, 9 на Волині.
В Чернівецькій області вироки щодо публічних страт на шибениці виносила т.зв. Виїзна Сесія Військової Колегії Верховного Суду СРСР на чолі із головою – генерал-майором юстиції Сусліним, у складі підполковника юстиції Гречишникова, підполковника юстиції Онищенка, полковника юстиції Батнера та секретаря лейтенанта Шеремета. Справи розглядалися за участю військового прокурора Львівського військового округу підполковника юстиції Ліпатова.
У Гаврилівцях на місці страти споруджено пам’ятник. В Шубранці минулого року встановлено пам’ятний Хрест на честь борців за волю України та репресованих, під час відкриття якого згадувалося і про долю повішених в Шубранці. Чув про ініціативу мешканців Мамаївців встановити меморіальну дошку на місці страти, але наразі до річниці події її ще не встановлено. Мусимо належно вшанувати жертв!
Детальніше про підготовку і вчинення радянською владою злочину – у публікації трирічної давнини. Наразі з того часу нових документів про подію не знаходив, то ж все як ніколи актуальне.

peredplata