Ніхто економічно тистнути на Угорщину і саботувати економіку тa промисловість Угорщини в ЄС не буде – Рада ЄС

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Сьогодні у ЄС, на передодні саміту ЄС відбувся закритий (off the record) брифінг для акредитованих при Раді ЄС журналістів та дипломатів. Тому, конкретних прізвищ: хто саме сказав і пояснив не чекайте; Єдине посилання: сказв, пояснив сеньйор офішіал Ради ЄС. Бо говорили, спілкувались відверто і без дипломатичних реверансів.
Отже! Щодо мого запитання про вчорашнє поширення в західних ЗМІ про таємний циркуляр і рекомендації групи дипломатів ЄС бойкотувати Угорщину і про те, що Брюссель планує обвалити курс угорського форинту та знизити інвестиційну привабливість Угорщини, якщо вона знову заблокує фінансову допомогу Україні. Якщо на саміті ЄС 1 лютого не буде досягнуто згоди, то лідери країн Євросоюзу публічно заявлять, що вони не можуть дозволити щоб кошти ЄС будутбули надані Будапешту для розвитку її економічних і фінансових проектів. Це все неправда!
Бо я так і думав – ослаблюючи технічно якусь із країн ЄС – Євросоюз ослаблює увесь блок. Угорщину не можна просто так вирвати з тіла ЄС, щоб усі інші органи також смертельно постраждали. Послабивши угорський форинт, занизивши інвестиційну привабливість Угорщини – це рикошетом відразу відіб`яться по сусідніх з Угорщиною країнах: Словаччині, Чехії, Польщі, Румунії…
Тому, пояснив персонально мені та іншим присутнім високопоставлений представник Ради ЄС, 1 лютого ми будемо шукати компроміс і консенсус, щоб рішення про фінансову допомогу Україні було одностайним.
Друге! “Компромісна” пропозиція Будапешту про те, що офіційний Будапешт підтримає загальний, рамковий план ЄС про фінансову підтримку України у розмірі 50 млрд євро на 2024-2027 роки, якщо йому буде надано право щорічного вето на ці виплати – Євросоюзом відхилена принципово. Ухвалені ЄС бюджети не можуть знензцька переглядатись і бути заблокованими, як цого прагне Угорщина.

peredplata