Про “тріщини” на геополітичній карті світу

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Мені пишуть, що своїми останніми дописами я наганяю страх на людей. І роблю це навмисно, бо, мовляв, заляканими, не впевненими людьми “легше управляти й керувати”. Такі твердження – це з серії конспірологічних змов, або психіатрії. Не маю жодної потреби залякувати людей, аби ними “управляти й керувати”. Мені, дай Боже сили, управляти своїми емоціями й думками правильно і фефективно. Аналізую в першу чергу для себе, аби зрозуміти логіку нинішніх подій у світі. Я їх описав у двох попередніх дописах. А сьогодні тригером не дуже втішних думок став виступ президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн під час сесії Європейського парламенту у Страсбурзі.
Оті “тріщини” на політичній карті світу і “розколини” в системі світового порядку побачив не один я. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський днями відкритим текстом заявив, що Євросоюз повинен подумати і подбати про свій власний ядерний щит, оскільки до США, як до світового гаранта безпеки є великі сумніви.
“Якщо допомога Україні не буде надана Вашингтоном, союзники США будуть розчаровані і розумітимуть, що Вашингтон вже не спроможний допомогти… це матиме глибокі наслідки для всіх американських альянсів по всьому світу. Країни почнуть страхувати себе, а інші розглядатимуть можливість розробки програм ядерної зброї”, – розповів про своє бачення ситуації польський міністр в інтерв`ю для агентства Bloomberg.
В потужності США засумнівалася і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.
“Зараз ми говоримо про Європу, яка сама, без союзників бере на себе відповідальність за власну безпеку. Проста правда полягає у тому, що ми не маємо такої розкоші, як контроль за виборами або рішеннями в інших частинах світу. Ми також зараз не маємо часу на те, щоб розглядати цю проблему. З підтримкою наших партнерів, або без неї ми не можемо дозволити Росії перемогти. Тому що ціна російської перемоги може бути для Європи набагато більшою”, – підкреслила президент Єврокомісії.
Хоч сказане Урсулою фон дер Ляєн дуже дипломатично, але усім чітко зрозуміло про якого союзника ЄС, на якого не можна покладатися, іде мова. Це Сполучені Штати Америки!
“Путін скористався перевагами миру, щоб підготуватися до своєї війни. В результаті світ став більш небезпечним, ніж він був протягом поколінь. Жорстока війна Росії проти України вступила нині у третій рік, і вона інтенсивніша, ніж будь-коли”, – зауважила фон дер Ляєн.
При цьому президент Єврокомісії у своєму виступі звернула увагу на той факт що протягом російсько-української війни на політичній карті світу утворився “тісний союз тоталітарних режимів”. Північна Корея нарощує постачання боєприпасів у Росію, Іран надає РФ бойові дрони з технологіями, які руйнують українські міста та вбивають жителів України. Водночас війна в Газі та широкомасштабна дестабілізація на Близькому Сході ознаменували початок ери небезпеки та конфліктів не лише у цьому регіоні, а й у всьому світі.
“Ми також бачимо, що продовжує підійматися агресивна економічна конкуренція, спотворення і порушення законів ринку, які призводять до дуже реальних ризиків для європейської безпеки. Отже, треба казати прямо, як це минулого місяця зробив колишній президент Фінляндії Саулі Нійністе: “Європа має прокинутися”. І я б додала – терміново. Тому що наразі ставка є дуже високою – це наша свобода й заможність. І ми маємо почати діяти саме так”, – підкреслила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

peredplata