Як, куди і ким були освоєні европейські кошти на центри реабілітації в Україні

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Спілкуючись з людьми, які займаються питанням лікування і психологічної реабілітації українських військових, зрозумів наскільки тяжка і невдячна ця праця, але і наскільки вона необхідна…
Люди по копійках збирають гроші на такі центри реабілітації, самі безкоштовно працюють і облаштовують їх фактично з “нуля”.
Скільки вже є таких центрів в Україні – мені достеменно не відомо. Добре знаю про один, який офіційно відкриється 10 травня у Моршині, Львівської області. Проект очолює відома журналістка і письменниця Галина Плачинда. Але процес ще в розвитку: не облаштований тренажерний і спортивний зали. Тренажери, як відомо, досить дорогі і облаштувати такий фітнес центр не кожному під силу. Бракує і госпітальних мультифункціональних ліжок та багато ще чого.
Усім відомо, що кількість фізично і психологічно травмованих військових і їх сімей невпинно зростає і такі центри потрібні у кожному обласному і районному місті. Окрім Моршина такі центри створюються у Полтаві й Ужгороді, інших містах. Але коштів, ліжок, медичного обладнання, інвалідних візків, медикаментів катастрофічно не вистачає. У цьому плані, можна сказати, повезло мерові Львова Андрію Садовому. Нещодано бургомістр бельгійського міста Мехелен Барт Сомерс передав Андрію Садовому від уряду Фландрії чек на 1,5 мільйона євро. Садовий запевнив, що ці кошти підуть на будівництво і облаштування центру психологічної реабілітації колишніх українських військовополонених і ділитися цими коштами з іншими центрами реабілітації Андрій Садовий відмовився навідріз.
Також стало відомо, що в Україні існує ціла Асоціація реабілітаційних центрів для українських військових, які спонсорує український олігарх і меценат Віктор Пінчук. Але на повну потужність сьогодні працює лише один центр протезування і реабілітації військових “Superhumans Center” у Винниках, Львівської області. Керували цим проектом Олена Зеленська і  міністр охорони здоров`я Віктор Ляшко. Також у Львові діє благодійний фонд “Незламні”, який збирає кошти для розвитку мережі реабілітаційних центрів по цілій Україні.
У 2017 році НАТО передало через трастові фонди на потреби лікування і реабілітації українських військових 35 млн євро, які були передані у Центральне військово-медичне управління медичної служби ЗСУ. Як, куди і ким були освоєні ці кошти не дуже відомо, оскільки мало хто цими питаннями переймається. А шкода, проблема зростає і Україні з нею жити не один десяток років.

peredplata

Залишити відповідь