Юрій Рибчинський – уславлений поет-пісняр

22 травня 79 років тому в Києві народився Юрій Рибчинський – уславлений поет-пісняр, драматург, сценарист, народний артист України, Герой України, “Національна легенда”.
Його по праву називають одним з основоположників української естрадної пісні. Юрій Рибчинський пише для “зірок”, але також наділений талантом відкривати нові імена.
Він працював з понад 150 композиторами, серед яких – Володимир Івасюк, Микола Мозговий, Ігор Шамо.
У його доробку – понад 3 тис. пісень, “Дикi гуси”, “Тече вода”, “Три поради”, “Минає день”, “Чарівна скрипка”, “Хрещатик”, “Скрипка грає” дуже популярні, кожна десята стала хітом. Його вірші “Шлях до Тараса”, “Мова, наша мова”, “Стара актриса” вивчають школярі.
“Війна, як на мене, це певний іспит чи лакмусовий папірець. Хтось стає героєм, а хтось – мерзотником і падлюкою. Проте в більшості наш народ показав, що ми достойні тієї Незалежності, яку отримали в 1991 році. Сьогодні українці стали більше народом, нацією. Біда змусила нас згуртуватися і робити речі, на які в мирні часи ми й не думали, що здатні. “, – з інтерв’ю Юрія Рибчинського.
У роки дитинства Юрія Рибчинського Київський Поділ був схожим на маленьке село, а у господарстві Рибчинських були корова, свині, кури, гуси, і мамин квітник. У дитинстві він навчався в художній школі, впродовж десяти років стрибав з жердиною. У восьмому класі попри захоплення живописом, спортом і театром зацікавився Юрій Рибчинський і літературною творчістю та написав свій перший вірш.
Азам поетичної майстерност Юрія Рибчинського навчив Лесь Танюк, який відкрив йому українську культуру – справжнього Тичину, справжнього Блакитного – і імена Миколи Зерова, Євгена Плужника.
Юрій Рибчинський закінчив університет ім.Т.Шевченка. Служив у армії, де опинився в одному армійському ансамблі з композитором Ігором Покладом. Вони створили разом багато відомих пісень.
У 1971 р. Юрій Рибчинський познайомився з Володимиром Івасюком. Разом вони написали дві пісні “Кленовий вогонь” і “У долі своя весна”. Він присвятив Івасюку свої вірші.
Він у роботі завжди намагається бути неформатним і неформальним, та дуже прискіпливим, інколи змушує свого співавтора писати 20–30 варіантів.
“Якщо тобі Господь дав якийсь талант – значить, ти вибраний. І якщо ти розпорядишся цим Божим даром заради грошей, квартири, влади, то кара буде серйозною. Мені хотілось би навіть в день своєї смерті написати якийсь твір, а не вмерти міністром чи президентом. Я не для того живу!”, – Юрій Рибчинський.
Многая літа!
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

peredplata