НАТО засуджує військову і воєнну співпрацю Північної Кореї з Росією у війні з Україною

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Щойно у штаб квартирі НАТО завершився брифінг, який приурочений завтрішньому засіданню міністрів оборони країн НАТО та їх партнерів…
Завтрішнє засідання є унікальним за своїм форматом, оскільки у ньому візьмуть участь міністри оборони Японії, Південної Кореї, Австралії і Нової Зеландії. Таким чином співробітництво НАТО тепер охоплюватиме не лише Євро – Атлантичний регіон, але і Тихоокеанський.
Окрім того у засіданні візьме участь і міністр оборони України Устем Умеров у форматі Рада НАТО – Україна. Результати цих зустрічей будуть завтра. Відтак повертаємось до найбільш актуальних питань стосовно України:
Насамперед журналістів цікавила позиція НАТО щодо повідомлень про участь військових Північної Кореї у війні проти України. Однак Генеральний секретар НАТО Марк Рютте не зумів нічого конкретного з цього приводу сказати окрім узагальнюючих фраз. НАТО засуджує військову і воєнну співпрацю Північної Кореї з Росією у війні з Україною. Також Марк Рютте заявив що нато не має твердих підтверджень стосовно того, що КНДР надішле на поле бою великі регулярні частини своєї армії. І ми всі розуміємо і повинні зрозуміти, шо поки інформацію не підтвердять спецслужби США, Великобританії, Південної Кореї – у НАТО і ЄС сприйматимуть скептично чутки про участь тисяч північнокорейських солдатів у війні з Україною. Те що Росія, Китай, Іран і Північна Корея є союзниками і партнерами у війні проти України і підриві стабільності в світу – це самозрозуміло, але НАТО буде продовжувати підтримувати Україну завжди.
Низка журналістів ставили запитання про відношення НАТО до “Плану миру” Володимира Зеленського і перспектив вступу України в НАТО, адже це питання є ключовим у “Програмі миру”. Однак ми знову не одержали конкретної відповіді стосовно термінів вступу України в НАТО. “Україна обов`язково стане членом НАТО”, запевнив Генсек альянсу Марк Рютте. Щодо самого “Плану миру” – НАТО загалом підтримує концепцію цього плану і усі його 5 пунктів, однак ще залишається чимало технічних, військових, економічних аспектів, які ще слід обговорювати.
***
Важливо! Планується, завтра Володимир Зеленський прибуде у Брюссель на  саміт глав держав і урядів країн Європейського Союзу і там представить свій “План миру” лідерам країн ЄС. А Генеральний секретар НАТО Марк Рютте чекає Зеленського у штаб квартирі Альянсу на робочу вечерю. Однак їх зустріч у штаб квартирі НАТО залежатиме від завтрішніх можливостей Володимира Зеленського, чи викроїть він час для вечері з Рютте.

peredplata

Залишити відповідь