Сімка – не вісімка

Минулого тижня у канадському Квебеку відбувалася зустріч лідерів семи провідних держав світу. На ній проявилися розбіжності між державами-членами G-7. Американський президент Д.Трамп запропонував повернути до цієї групи Росію, яку вивели 2014 року у відповідь на анексію Криму і агресивні дії на Донбасі. Проте цю пропозицію підтримав лише новий прем’єр-міністр Італії. Всі інші лідери заявили: повернення Росії можливо лише після того, як буде врегульовано ситуацію навколо України і Крим знову стане українським. Натомість сімка прийняла рішення про створення спільних сил швидкого реагування для боротьби з кібератаками та застосуванням хімічної зброї з боку Росії.

Росія активізує своїх зарубіжних прибічників

У відповідь на небезпеку нових санкцій проти РФ Путін активізував своїх прибічників в Європі. А він ще має чималі гроші для підкупу західних політиків, і зручно використовує кризові явища всередині ЄС. У найскладнішому становищі нині опинилися Іспанія та Італія. Їхня економіка переживає період падіння, в цих країнах зростає безробіття і загострюються соціальні проблеми. В Іспанії каталонці вимагають незалежності, а в Італії промислово розвинена Північ не бажає ділитися доходами з відносно відсталим Півднем.

В обидвох країнах відбулася зміна урядів і до влади прийшли популістські сили. Вони пропонують скасувати санкції проти путінського режиму й розвивати економічні відносини з Росією. Такі ідеї знаходять підтримку в суспільстві, стурбованому зниженням життєвого рівня своїх громадян. Заробити на Росії хоче і чимало німців, які підтримали ідею будівництва нового газопроводу через Балтійське море – російський газ вони сприймають як стимул для розвитку німецької економіки. Правда, проти газопроводу “Північний потік-2” різко виступили Сполучені Штати, які пригрозили санкціями тим фірмам, котрі візьмуть участь у його будівництві. Американці хочуть продавати Європі свій зріджений газ, тому російські конкуренти їм не потрібні.

У будь-якому випадку Путін намагається перейти у наступ на світовій арені для виходу з міжнародної ізоляції. Днями він заявив, що Росія “не покидала вісімки”, лише сім членів цієї групи після “відомих подій” 2014 року перестали їздити до Москви. Вже після квебекської зустрічі сімки він запропонував лідерам провідних держав світу зібратися у Москві, але відповіді ще не отримав.

Що робити Україні?

Нашій державі необхідно бути готовою до різних варіантів розвитку подій. Насамперед зміцнювати відносини зі США і Великою Британією, які протистоять нахабній політиці Путіна. Американці посилюють свою військову присутність в Європі, днями до Львова прибуло п’ять американських літаків-заправників, які заправляють стратегічні бомбардувальники. Можна легко здогадатися, куди ті бомбардувальники полетять у випадку необхідності…

Верховна Рада прийняла закон про Антикорупційний суд, на чому наполягали наші західні партнери. Канадці пообіцяли передати Україні летальну зброю, яку раніше планували відправити силам, що ведуть боротьбу проти сирійського диктатора Асада. Чим сильнішою буде Україна, тим реальнішою виглядає вирішення проблеми з Кримом і Донбасом на нашу користь. А через російську агресію Україна втратила не менше 100 мільярдів доларів, і ці кошти необхідно буде відсудити в агресора у міжнародних судах. Спроба Путіна повернутися у вісімку не вдалася, тож нам необхідно заручатися підтримкою сімки, щоб завершити війну на своїх умовах.

Фото: прес-служба уряду ФРН. Спілкування з Дональдом Трампом на саміті G7 в Ла-Мальбе. 

 

 

 

 

peredplata