ТРОН ЗАХИТАВСЯ?

Минулих відхідних всією Росією – від Сахаліну до Калінінграду – прокотилися масові акції протесту проти підвищення пенсійного віку для росіян. Чоловіків відправлятимуть на пенсію у 65 років, жінок – у 63. Більшість російських чоловіків не доживає до віку, оголошеного пенсійним, а це означає, що працювати їм доведеться до самої смерті. Тисячі людей вийшли на демонстрації проти нового законодавства. У багатьох містах (а всього протестували у 80 з гаком великих містах РФ) акції перетворилися на антиурядові й навіть антипрезидентські. На вулиці Москви вийшли не лише  люди передпенсійного віку, але і багато молоді. Хлопці й дівчата скандували: “Путін злодій!”, “Геть царя!”. Невже путінський трон і справді захитався?

 

“Скрепи” підгнили

Путінська влада тримається на декількох “скрепах” – тотальній пропаганді, всеохоплювальній роботі спецслужб і повній підтримці влади Російською Православною Церквою. Проте внутрішня і зовнішня політика Путіна перестають задовольняти багатьох громадян РФ, що свідчить – “скрепи підгнили”. Російська молодь, подібно до своїх зарубіжних ровесників, інформацію все більше здобуває з Інтернету, а не з телевізора. Багато молодих володіє іноземними мовами, що дозволяє їм отримувати альтернативні путінській пропаганді різноманітні відомості. А люди старшого віку, життєвий рівень яких помітно скоротився через дію західних санкцій, починають критичніше сприймати звичні пропагандистські стереотипи. Це для влади також небезпечно.

Друга “скрепа” також послабла. Путінські спецслужби останнім часом допустили декілька ганебних проколів. У Великій Британії засвітилися два офіцери російського Головного розвідуправління (ГРУ), які намагалися вбити за допомогою отрути колишнього свого колегу полковника Скрипаля та його доньку, які перейшли на британській бік. Скандал стався всесвітній, його наслідки для Росії будуть досить сумними. Ще один ганебний прокол – вбивство “глави ДНР” Захарченка, у якому росіяни, не подумавши, відразу звинуватили українські спецслужби. Якщо справді винні українці, то чого варі російські контррозвідники, які не зуміли захистити свого ставленика? Але існує інша версія: Захарченко став жертвою боротьби російських ГРУ і ФСБ за контроль над “ДНР-ЛНР”. А це авторитету путінським спецслужбам в очах рядового громадянина РФ не додає. Відтак, і ця “скрепа” гниє на очах.

Нарешті, з третьою “скріпою” також недобре: Російську Православну Церкву її патріарх Кирил (Гундяєв) завів у глухий кут. Як Путін бачить себе царем, так Гундяєв себе – очільником Вселенського Православ’я. Відкритим текстом він заявляв, що керує найбільшою у світі православною церквою, тому “повинен” отримати титул Вселенського Патріарха. Але отримав зовсім інше: Вселенський Патріарх Варфоломій з Константинополя готує надання автокефалії Українській Православній Церкві, після чого Московський патріархат втратить статус “найбільшого у світі за кількістю вірних”. Кирил натомість пригрозив Варфоломію “церковним розколом”. Підтримки ж інших церков у цьому він не отримає: у московському фарватері нині слідують лише Антіохійський патріархат (у Сирії) і Сербська Православна Церква – і це з 15 канонічних православних церков у світі. Затріщала і ця “скрепа” путінського режиму.

 

Чого очікувати від “московського царя”?

За весь час свого правління Путін для підвищення свого рейтингу використовував один і той же метод – війну. На кремлівський трон він прийшов завдяки розв’язаній після серії чекістських провокацій другій Чеченській війні. Днями якраз виповнилися 19-і роковини підриву першого житлового будинку на Гур’янівському шосе у Москві, здійсненому путінськими чекістами, а приписаного чеченцям.

У 2008 р., коли Путін пересиджував час у прем’єрському кріслі, росіяни спровокували війну у Грузії й нахабно відокремили від цієї держави Абхазію і Південну Осетію. А 2014 року розв’язав війну на Донбасі, попередньо вкравши у послабленої України Кримський півострів. Скоріш за все, і в нинішній ситуації вихід “цар” шукатиме у війні. Його авіація (про виведення якої із Сирії він вже неодноразово повідомляв) знову наносить бомбові удари по мирним містах і селах сирійської провінції Ідліб, яку контролюють повстанці. А це погрожує значним зростанням масштабів війни у Сирії – Захід розширює допомогу антиасадовській опозиції у цій країні

Заворушилися російські військові й на кордоні з Донбасом: у них призначено “навчання” в ОРДЛО. А такі “військові маневри” легко можуть перетворитися на справжнє розширення бойових дій. Нам слід готуватися до нових путінських провокацій, які найближчими місяцями лише зростатимуть. Адже Кремль намагатиметься впливати на українські президентські та парламентські вибори в Україні, вже видно значну активізацію проросійських політиків в нашій країні. Нині перед ними Москва поставила завдання: виступати в очах українських виборців “миротворцями”, які можуть закінчити війну на Донбасі швидко і без жертв. Іншими словами: капітулювати перед Путіним і віддати йому Україну на поталу, але маскуючи капітуляцію українським прапорами і вишиванками…

Ситуація загострюється, і новітній кремлівський цар рятуватиме свій трон будь-якими засобами. Владу йому втрачати не можна – інакше неминучим стане його ганебний кінець Або знищать “свої”, або доведеться опинитися на лаві Міжнародного трибуналу у Гаазі за всі злочини, вчинені під його керівництвом. Трон хитається, але ще не настільки, щоб негайно впасти і розвалитися. Процес гниття розтягається у часі, й у цьому його особлива небезпека. Режим прогнив, його падіння неминуче, але під уламками зогнилого трону може загинути чимало невинних людей.

 

 

peredplata