ДОГРАЛИСЯ У “ГЛИБОКУ ЗАНЕПОКОЄНІСТЬ”…

П’ятий рік поспіль Росія веде неоголошену “гібридну” війну проти України. Весь цей час Західна Європа висловлює “глибоку занепокоєність” діями агресора, продовжуючи підтримувати з ним різноманітні відносини. На попередження аналітиків про те, що Кремль готовий розпочати масштабну “гібридну” війну в Європі, щоб зруйнувати ЄС і НАТО, лідери європейських країн реагували мляво. Багато десятиліть мирного життя розхолодили їх, притупили інстинкт самозбереження. А нинішні виступи “жовтих жилетів” у Франції показали: часи благодушності для Заходу пройшли безповоротно, біда вже стукає в його двері.

Дорога ціна самозаспокоєності

Російські засоби масової дезінформації цілеспрямовано й майже безперешкодно обробляли західну громадську думку у вигідному для Кремля світлі. Людей переконували, що соціальні й економічні проблеми їхніх країн пов’язані лише з тим, що бюрократія ЄС зайнята лише власним збагаченням, а покращення умов життя простих людей її не цікавлять. Натомість “взаємовигідна” співпраця з Москвою дозволить ці проблеми вирішити, а насамперед європейці повинні покупати якомога більше російського “дуже дешевого” газу. Європу саджали на “газову голку”, щоб диктувати їй волю Кремля.

Російська агентура пронизувала всі важливі сфери життя європейських країн. Підкуповувалися провідні політики, журналісти, ключові фігури бізнесу. Особлива увага приділялася контролю Москви над західними засобами масової інформації. Адже у “гібридній війні” головна боротьба ведеться не за території, а за думки і поведінку людей. І тут Путін досяг помітних успіхів – російське трактування подій у багатьох європейців сприймалося як їхні власні думки.

Московські пропагандисти вміло експлуатують давно сформовані стереотипи. Так, чимало французів сприймають Росію як історичного союзника своєї держави і з повагою відносяться до старої російської культури, знають класичну російську літературу. На цьому грають кремлівські фахівці психологічної й інформаційної війни, переконуючи французів у своїй “вічній дружбі” з цим народом.

Проте замовчують вони підлу роль московської пропаганди, яка синхронно з берлінськими колегами з відомства Геббельса підривала у 1940 році волю французів до опору гітлерівським агресорам. На всі лади рядовим громадянам Франції професійні дезінформатори розповідали, що  корумповане французьке керівництво наживається на війні, й навіть саму війну розпочав не Гітлер, а “англійські  й французькі імперіалісти”. Коли гітлерівці вдарили всією міццю вермахту, моральний дух їхніх противників був остаточно підірваний, і нацисти невдовзі вже влаштували парад у підкореному Парижі…

Нинішня кремлівська пропаганда також зуміла отруїти свідомість багатьох французів. У цій країні розпочалися протести проти підвищення ціни на бензин, і учасники виступів одягли жовті жилети, що одягають шофери, коли ремонтують свої машини на трасі. Невдовзі цей рух очолили проросійські сили, які поставили зовсім інші вимоги: негайного виходу Франції з ЄС та НАТО, передачі у державну власність раніше роздержавлених галузей економіки, значного підвищення зарплат і пенсій тощо. Якщо всі ці вимоги виконати, то країні буде гаплик – її економіка розвалиться.

Але люмпени у жовтих жилетах про це не думають – вони палять автомобілі й громлять магазини. Ті, хто ними командує, подають команди російською мовою – вже навіть не криються. Ця шпана напала навіть на Український культурно-інформаційний центр у Парижі, хоча яке він має відношення до французьких цін на бензин? Учасники протестів палили французькі прапори, чим ще раз підтвердили – вони не французи. Влада вимушена кинути проти погромників великі сили поліції та жандармерії, задіяні навіть бронеавтомобілі. Судячи по всьому, виступи “жовтих жилетів” у Франції – це лише частина російського плану з дестабілізації Європи.

Чому виступи почалися саме зараз?

У Ростовській області, на кордоні з Україною, сконцентровані сотні російських танків, інша військова техніка. Виглядає на те, що планувався удар по Україні – Путіну потрібна коротенька переможна війна, щоб відновити свій підупалий рейтинг. Але українці зіпсували йому цей план. Події мали розпочатися при вході до Азовського моря, де росіяни провокували українські артилерійські бронекатери на відкриття вогню. Тоді Москва звинуватила би Україну у “початку війни” і перейшла б у наступ. Подібний варіант було розіграно у 2008 р. в Грузії. Саакашвілі піддався на російську провокацію і дав наказ грузинам відкрити вогонь, що тільки й очікували росіяни. Їхні війська вже були сконцентровані у Південній Осетії на грузинському кордоні, і вони відразу перейшли у наступ. А Москва звинуватила Грузію у “нападі на своїх миротворців”. Європа тоді проковтнула цю наживку. Якби відреагувала адекватно, тоді Путін не поліз би захоплювати Крим і провокувати кровопролиття на Донбасі.

Нині подібний варіант планували розіграти з Україною. Готувалися ретельно. На західному кордоні України протестували “євробляхери”, вони вже починали палити шини, слідом за чим їх спровокували би на підпал автомобілів. Проте наші громадяни – не “жовті жилети”, тобто  паризькі люмпени, до крайнощів вони не дійшли. А рух “жовтих жилетів” у Франції (подібний планувався і в деяких інших країнах ЄС) повинен був відволікти увагу європейської громадськості від російського удару по Україні. Втім, українці розгадали путінські плани і зламали їх. Введення воєнного стану позбавило росіян фактору несподіваності, що для тих виявилося повною несподіванкою. А заворушення у Франції вже не мали того сенсу, який планували фахівці з Лубянки. До того ж французи відразу почали розслідувати роль Росії в організації цих заворушень, що може повернутися для Москви зовсім небажаним боком.

Натомість провокатори не збираються відступати. Нині кремлівська пропаганда запустила нову вигадку – що Україна готується “застосувати на Донбасі хімічну зброю”. Подібно на те, що там вже почалася екологічна катастрофа, викликана руйнацією донбаської інфраструктури. Окупанти розікрали і вивезли в Росію ряд підприємств Донбасу, а місцеві у пошуках заробітку розтягають на метало-брухт те, що лишилося. Припинилося відкачування води із зупинених шахт, і отруйні води вириваються на поверхню. Щоб відволікти увагу від своїх злочинних дій, окупанти намагаються перевести стрілки на “українську хімічну зброю”. Це свідчить про серйозну “кризу жанру” в їхній фабриці брехні. Саму Росію нещодавно спіймали на застосуванні хімічної зброї на території Великої Британії, й віри їй у цьому питанні немає ніде. Провал за провалом показують – Росія наблизилася до тієї межі, коли може кинутися у будь-яку авантюру. Тоді Європі буде вже не “вираження глибокого занепокоєння”, треба рятувати себе у досить несприятливих обставинах.

 

 

peredplata