Повернення Арсена

Після отримання Томосу про автокефалію української церкви, держава знову активно зажила виборами. Спочатку виборами президента, які відбудуться 31 березня, а згодом, в останню неділю жовтня проходитимуть вибори до верховної ради України. У зв’язку з тим, що партії у нашій державі лідерського типу, від виборів президента і рейтингів кандидатів залежатимуть й парламентські вибори. Чим більше відсотків набере кандидат, тим чисельніша фракція його партії буде у ВРУ.

Отож в Україні завершився перший етап «битви соціологів». Наприкінці осені і у перший місяць зими соціологи порахували кожному стільки, скільки він собі заробив (не виключено, що й рахували стільки, за скільки їм заплатив – П. К.)

Всі до одного соціологи торік на перше місце у рейтингу кандидатів ставили Юлію Тимошенко. І навряд чи вдасться комусь втрутити її з першої сходинки до трону президента. Якщо й станеться якесь передбачуване диво, то вона матиме таки друге місце. А це – гарантія входження до другого туру.

Маємо перший результат: один із двох претендентів на посаду президента у другому турі буде Юлія Тимошенко. Хто складе їй конкуренцію?

Найбільший шанс у Петра Порошенка. Томос йому таки додав відсотків. Далі можливий конкурент –   Анатолій Гриценко. Його рейтинг таки стабільний уже понад півроку. Якщо за цей час він набрав дієву, розумну та непродажну команду, вихід у другий тур йому гарантований. Не забуваймо, що Гриценко за всіма соціологічними прогнозами у другому турі виграє у Юлії Тимошенко.

Інші кандидати не мають таких відсотків підтримки виборців.

Також до другого туру може прорватися й Юрій Бойко. Але тільки за умови об’єднання всіх антиукраїнських сил довкола цього кандидата. На щастя, такого об’єднання не буде. Тому Бойкові дорога у другий тур закрита.

Володимир Зеленський  не має можливості залишитися на другому місці після першого туру виборів. Його рейтинг нині – це швидше за все «соціологічна забавка».

За нього не будуть голосувати ті, хто тепер каже соціологам, що віддасть голос за Зеленського. Швидше всього це робиться неправдиво, можливо, «по приколу» . Тим паче, що найбільше голосувати нібито за Зеленського виявили бажання молоді люди, котрі не ходять на вибори. Тому щодо цього кандидата ми будемо дуже подивовані низьким результатом голосування. Хоча, звісно його «веде» Ігор Коломойський. Тож він хоче мати якнайбільше своїх людей у парламенті. І саме це завдання коміку поставлено: привести у парламент собі подібних від партії «Слуга народу».

Про майбутні результати виборів президента знатимемо вже невдовзі. Матимемо й чимало кандидатів. Як мінімум 30-40 осіб.

Окрім соціологів різні мольфари і ворожки кидають на камінчиках, кістках, кукурудзі, квасолі та на картах. І вони пророкують нам президента и президентшу.

А кандидати готуються. Буковина також. Наприкінці року минулого соціологічна група «Рейтинг» провела дослідження у нашому краї. І результат не дуже відрізняється від всеукраїнського:

на першому місці Юлія Тимошенко – 21,1%,

друге місце  – Петро Порошенко – 11,9%,

 третє місце – Юрій Бойко – 10,7%,

четверте – Володимир Зеленський – 10,5%,

п’яте – Анатолій Гриценко – 8,8%,

шосте – Олег Ляшко – 8,2%,

сьоме – Олександр Шевченко – 7,3%,

восьме і дев’яте ділять між собою Андрій Садовий та Арсеній Яценюк – по 4,1%

Майже схожими до президентських є ймовірні результати й парламентських виборів:

за ВО «Батьківщина» готові проголосувати – 22,4%,

за партію «Слуга народу» – 12,2%,

за БПП «Солідарність» та Опозиційний блок – по 11%,

за Громадянську позицію – 8,9%,

за РПУ Олега Ляшка – 8,3%,

за УКРОП – 6,5%,

за „Народний Фронт” та „Самопоміч” – по 4,8%.

Інші партії на території Чернівецької області не проходять 5-відсотковий бар’єр.

Чи можуть змінитися уподобання виборців Буковини?   Напевне, несуттєві зміни можливі. Зокрема, у нас важливу роль таки зіграє «Народний Фронт» з лідером Арсенієм Яценюком. Не забуваймо, що він наш земляк. Тож буде активно діяти. Результати голосування в ОТГ доводять, що НФ не збирається залишитися десь на узбіччі великої політики. Тим паче, що останнім часом сам Яценюк і його партія активізувалися у ЗМІ та на білбордах. Вони нагадують людям, що все добре в Україні зроблено за урядування Арсенія Петровича та діяльності у парламенті великої фракції НФ.

Зараз Народний Фронт і Яценюк прагнуть грати свою гру. Але й озираються на можливих політичних соратників. Вони активні та дружні в коаліції з БПП «Солідарність» та особисто з Петром Порошенком і з Володимиром Гройсманом. І у той же час шукають шляхів до серця Юлії Тимошенко і ВО «Батьківщина». У цьому їм помічником стає Арсен Аваков, якого з БЮТ і її лідеркою пов’язують давні роки спільної боротьби за владу. Аби не допустити помилки й зібрати найцінніші політичні дивіденди, Яценюк до останнього дня реєстрації кандидатів відкладає з’їзд партії, на якому буде чітко визначений рух цієї політичної сили: з Петром Порошенком і БПП «Солідарність» чи з Юлією Тимошенко та з ВО «Батьківщина».

Якщо не вдасться ні з тим, ні з іншим, то Яценюк піде окремо. Коли до парламенту НФ приведе велику кількість депутатів, тоді Арсеній Петрович матиме шанс знову стати прем’єр-міністром при будь якому президентові.

 

 

peredplata