На старт! Виборча кампанія на посаду президента офіційно розпочалася

Виборча кампанія на посаду президента офіційно розпочалася в останній день 2018 року. Насправді, вона вступила у свою активну фазу ще весною минулого року. Фаворити перегонів встигли за цей час витратити тільки на рекламу на ТБ та на білбордах не менше, ніж по 100 млн. гривень. Принаймні, так кажуть ті, хто знається на розцінках неофіційної кампанії.

Попереду – активна фаза виборів. Тож на кандидатів чекають нові витрати. Наразі починають активізуватися виборчі штаби. На місцях вони відіграватимуть меншу роль, ніж столичні. Велика політика, як завжди, робитиметься у столиці. А периферія «годуватиме» Київ кадрами, ресурсами та людьми. Це чомусь називається «американською технологією».

У чому тут американізм?

Напевне, тільки в розподілі коштів на вибори. Вони не надаватимуться у кожен штаб, а централізовано використовуватимуться зі столичного штабу. Це забезпечить трохи менший відсоток крадіжок грошей партійними функціонерами на місцях.

Але чи дасть це результат?

Сумнівно. Бо нинішні партійці, здебільшого,– вихідці з комсомольсько-комуністичної системи кінця минулого століття. І їм не до снаги «американська» система виборів. Вони звикли до рідної, совкової, коли гроші в кишені і ти їх розподіляєш: 30% на вибори – 70% – на власні потреби.

Найкращий зразок совкової діяльності штабів буде спостерігатися у штабах Петра Порошенка. І це не дивно. Комсомольсько-партійний актив щоразу від 1991 року намагався залишатися при тих, хто при владі. Тільки одного разу Ющенкові вдалося трохи віддалити комуністів «останніх днів» від влади. Але це було ненадовго. Вони таки зуміли влізти знову туди, куди влазили завжди. З якогось дива при капіталістові та олігархові Порошенку комсомольці «останніх днів» знову розквітли.

На Буковині, як і по всій Україні, штаби Петра Порошенка уже розпочали роботу. Спочатку керівником обласного штабу призначили в. о. голови ОДА Михайла Павлюка. Але це було короткочасним. Напевне, у Києві йому не цілковито довіряють. Тому через кілька днів все ж таки штаб очолив народний депутат України Іван Рибак. Його першим заступником призначили Сергія Добржанського, заступниками – Василя Максимюка і Сергія Бостана.

Таким чином, посади у штабі роздали двом групам впливу у БПП «Солідарність». З одного боку – молодий і перспективний для Порошенка народний депутат, який не помічений у комсомольсько-комуністичних структурах часів СССР.  З іншого боку – потрібні йому, також молоді і «не помічені». Але з-за їхніх спин визирають ті, хто нині партію оберігає та утримує: колишній секретар обкому ВЛКСМ Богдан Онуфрик, його тодішній колега Володимир Килинич та кум президента Юрій Стець. Вони й будуть відігравати головну роль у виборчій кампанії. Хоча вся відповідальність за результат впаде на Івана Рибака та Михайла Павлюка.

Ще одна фігура у штабі варта уваги. Це – Василь Сидорович Максимюк. Його довго готували на лідера місцевого масштабу. Навіть пророкували керівництво містом. Він часто виступав у ЗМІ. Нерідко з чужими думками і навіть словами. Хтось ліпив з нього такого собі «голуба миру» в міській раді. Але Василь одного разу відійшов від написаного йому і став на бік Каспрука. Іншого разу вже підігрував Продану.  З цієї миті йому вже нічого не світило. Він перестав бути самостійною політичною фігурою, яку готували на керівництво не тільки міським, а й обласним штабом Петра Порошенка. Після кількох помилок Василя Сидоровича не допустили керувати навіть міським штабом, а післали на другорядну роль в обласний. Напевне, там він має ще одне завдання: доглядати за Іваном Рибаком. Аби той не збочив десь вліво. Бо чутки про якісь розмови з Іваном Мунтяном щодо виборів на окрузі Рибака, можливо, й велися.

А міський штаб очолив Володимир Килинич. Він часто любить казати, що не є політиком і політикою не займається. Хтозна, що тепер він робить на посаді керівника штабу?! Останні десятиліття Килинич був на других ролях при Федорукові, згодом – при Папієві, потім при Онуфрику і навіть при Максимюку. Зараз став першим.

З огляду на те, що Рибак остаточно зациклений на своєму окрузі (Путила, Вижниця, Кіцмань, Сторожинець), а Килинич з Максимюком, Бостаном та Добржанським опікуються Чернівцями, то тут вони сподіваються взяти найбільше голосів на виборах президента. А на виборах до парламенту на цих округах привести двох депутатів. Наприклад, Івана Рибака та Богдана Онуфрика.

Таким чином, Бессарабію й румуномовні райони штабісти Петра Порошенка вже на старті віддали своїм конкурентам. Один округ, вірогідно, віддали БЮТу  Іванові Мунтяну і Юлії Тимошенко, а інший, можливо, «Опозиційному блоку» та Юрію Бойку.

Але про це у наступному числі «Часу».

(далі буде)

 

peredplata