Василь Бабух: ПТАХ,ЯКОГО НЕДОЛЮБЛЮЮТЬ ПАСІЧНИКИ

Йдеться про бджолоїдку звичайну, як називають її орнітологи. Побачивши цю істоту вперше,не повіриш,що вона є безпощадним ворогом бджіл.На вигляд бджолоїдка надзвичайно красива й сумирна.Недарма її називають одним з найпривабливіших птахів європейського континенту. У бджолоїдок пістряве, райдужне оперення.Та,незважаючи на зовнішні принади, довгодзьоба красуня є одвічним недругом працелюбних бджіл. Проте потерпають від неї нелише вони,але й джмелі.В меню бджолоїдок входять і бабки,дибки степові,цикади,оводи та мухи.
Ці птахи звикли жити гуртами.Селяться вони в глинистих схилах,де облаштовують глибокі нірки довжиною до кількох метрів.
Бджолоїдки ловлять комах на льоту.Під час полювання вони користуються своїм довгим шиловидним дзьобом.Володіють ним птахи дуже вправно. Впіймавши здобич,вони шукають твердого місця на землі або сідають на гілку дерева чи куща,щоби приголомшити об них жертву і умертвити її.Робиться це для того,аби впольовані джміль чи бджола не мали змоги вжалити птаха.
На Буковині бджолоїдок можна побачити на берегах місцевих річок.Водяться вони у прибережних зонах Прута
та на схилах Дністровського водосховища.
Природа створила тут для них чудові умови проживання.
Пасічники намагаються не підпускати бджолоїдок до своїх вуликів.Дехто навіть стріляє по птахах з рушниць,чого робити не варто. Адже бджолоїдки приносять більше користі,аніж збитків,оскільки знищують шкідливих для сільського господарства комах,за що заслуговують поваги і захисту.

peredplata