Церковне свято 4 серпня: що не можна робити жінкам у день Марії Магдалини

4 серпня у православній церкві вшановують пам’ять святої рівноапостольної Марії Магдалини. У народі її називають Марія Ягідниця. Ким була свята Марія Магдалина і чому її так вшановують у християнстві, про традиції свята, його заборони та народні прикмети – у матеріалі.

4 серпня 2023 – яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Марія Магдалина була родом із міста Магдала (Мигдал-Ель), у Галілеї (зараз це територія Ізраїлю). У Євангелії розповідається, що вона була надзвичайно вродлива, але вела грішне життя (хоча на цей рахунок досі точаться суперечки). Христос зцілив її, вигнавши сім демонів, і відтоді Марія почала слідувати за Вчителем і допомагати йому. Вона була свідком його страти на Голгофі та його мук. У православ’ї Марію Магдалину шанують як одну з жінок-мироносиць – жінок, які після страти Христа прийшли до гробу Ісуса умастити його тіло пахощами (миром). Але не виявили тіло. При чому першою прийшла Марія – вона ж першою побачила воскреслого Ісуса і потім розповіла про його воскресіння іншим і принесла цю звістку в Рим. 

Згідно з легендою, коли вона повідомила про це імператору Тиберію, він відповів, що це неможливо – як неможливо, щоб куряче яйце стало червоним. Тієї ж миті куряче яйце в його руці забарвилося в червоний колір. Вважають, що саме звідси пішла традиція фарбувати великодні яйця.

Померла свята мироносиця Марія Магдалина в Ефесі, її нетлінні мощі в IX столітті перенесли до Константинополя, у храм монастиря святого Лазаря. Нині частинки мощей святої перебувають у різних країнах.

Святу згадують 4 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (від 1 вересня 2023 року) вшановуватимуть її 22 липня.

Народні прикмети на 4 серпня

Прикмети дня говорять про погоду та врожай:

  • туман на світанку – встановиться тиха погода без вітру;
  • павуки ховаються – буде дощ;
  • сильна роса – буде поганий урожай льону;
  • чути грім – чекай зливи;
  • гроза цього дня – буде багато сіна.

У народі 4 серпня – свято Мар’я Суровиця, Марія Ягідниця, Вогняна Марія. Її нарівні з пророком Іллею вважають повелителькою блискавок і грому.

4 серпня – що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька суворих заборон, деякі з них стосуються безпосередньо жінок:

  • не можна лихословити, лаятися, бажати зла; 
  • не можна відмовляти в допомозі;
  • жінкам заборонено тяжко працювати, особливо на городі та в полі.

Також за народними прикметами, цього дня в грозу не слід залишати відкритими вікна та двері – згідно з повір’ям, у цей час у дім може пробратися нечиста сила, але логічно це пояснюється тим, що вікна й двері в грозу треба зачиняти з метою безпеки.

Що можна робити 4 серпня

Марію Магдалину вважають заступницею жінок, їй моляться про зцілення від хвороб і просять наставити на шлях істинний. Усім, хто звернеться до святої в її день, Марія Магдалина буде покровительствувати.

Жінкам у цей день не можна працювати, але можна мити вікна і прати фіранки. Сонячне світло цього дня вважається особливим, його називають “Мар’їне світло” – що більше його буде в домі, то більше буде достатку і благополуччя. 

Також за старих часів цього дня ходили до лісу по ягоди, з яких варили варення і пекли пироги.

peredplata