Роза Ауслендер – у слові та графіці

У «Видавництві 21» вийшла графічна біографія німецькомовної письменниці родом із Буковини Рози Ауслендер (11 травня 1901, Чернівці – 3 січня 1988, Дюссельдорф) «Життя у слові», яку написала  літературознавець і перекладач, дослідниця життя і творчості Рози Ауслендер, голова ГО «Українсько-німецьке культурне товариство» при Центрі Gedankendach Оксана Матійчук, а візуально інтерпретували та втілили учасники Клубу ілюстраторів «Pictoric» Олена Старанчук і Олег Грищенко. Проект втілено за сприяння Центру Gеdankendach та Goete-Institut. Усі переклади використаних у тексті цитат із поезій та есе належать Петру Рихлу. Нагадаємо, що в 2011 році у «Видавництві 21» вийшла книга віршів та прози Рози Ауслендер «Час Фенікса» у перекладах Петра Рихла.

Оксана Матійчук розповіла, що ідея зробити якесь арт-видання разом «Pictoric» належить колишній співробітниці Центру Gеdankendach Ірині Ганах. Під час подальших обговорень вирішили зробити серію графічних біографій буковинських авторів та авторок (і не лише німецькомовних). Оскільки минулого року було 20 років з дня смерті Рози Ауслендер, вирішили розпочати серію саме з неї.

Оксана Матійчук вважає, що саме такий формат викладу біографії може зацікавити широку цільову аудиторію: «Думали передусім про школярів, розуміючи, що навряд чи можна зацікавити їх класичним викладом і виглядом біографії. Але вважаємо, що приваблива візуальна складова та простий текст будуть цікавими також для інших читацьких категорій (вікових та соціальних) – які не готові з різних причин сприймати (надто) академічні тексти. Вважаємо також, що комбінація візуального та текстового допомагає краще запам’ятовувати та утримувати увагу читачів(ок)».

Формат графічної біографії вимагає дуже сконденсованого викладу, тому авторці потрібно було чітко визначитися з основними акцентами. Оксана Матійчук розповіла, що керувалася зокрема такими міркуваннями: а) факти з життя, які показують зв’язок Рози з Буковиною (Чернівцями); б) життєві події, на які наклали відбиток історичні події, що визначали також долю Чернівців та європейських країн загалом; в) поетологічні чинники, що формували творчість Рози Ауслендер; г) речі чи вчинки, що показують її як непросту, іноді непередбачувану та емоційну особистість, «родзинки» характеру.

Більше про графічну біографію Рози Ауслендер «Життя у слові» і загалом про проект можна буде довідатися 14 травня у Літературному целанівському центрі (Чернівці, вул. О. Кобилянської, 51) під час презентації (початок о 18:00). А наразі на сайті «Видавництва 21» триває акція з нагоди виходу цієї книжки: http://www.books-xxi.com.ua/products/zhittya-u-slovi-grafichna-biografiya-rozi-auslender

 

Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

peredplata