Реванш відміняється, принаймні на Буковині

Принаймні, відтерміновується на якийсь час. Можливо не  у всій Україні, а на Буковині – це однозначно. І даремно Папієв бігав по Чернівцях 9 травня з вінками та дітками, які його вітали. Він ледь кіпу на голову не натягнув, аби лиш чернівчанам сподобатися і показати, що вони (партія регіонів – П. К.) повертаються.

А дзуськи вам! Нема вороття на Буковину ні Папієву, ані його прибічникам. Тут керували, керують і будуть керувати Арсеній Яценюк, Максим Бурбак і ті, хто коло них. Чернівці двох не винесуть. Тому тут немає і не буде місця ні для Фірташа, ні для Продана. Принаймні, ще деякий час.

Хіба ми не помітили, що сам Яценюк і його команда, яку представляє Максим Бурбак, жодного разу під час виборчого процесу не заявила про те, що підтримує Петра Порошенка? Щоправда, вони не заявляли і про підтримку Володимира Зеленського. Зробили хитро, по-буковинськи. Мовляв, нехай вони без нас поборються, сили витратять, а ми почекаємо і накопичимо за цей час моці.

А потім вдаримо.

У Чернівцях, як і в Одесі, було у кого повчитися подібному. Аби «Народний Фронт» у період такої «хитрої» позиції не втрачав прихильності виборців, то до команди Зеленського майже впритул підпустили Арсена Авакова, міністра внутрішніх справ України. На світовому рівні він виглядав, як поборник законності та захисник права. А на українському… сам Коломойський тепер заявляє, що разом з Аваковим він вболівав за Зеленського і боровся проти Порошенка. Тепер вважає, що міністр повинен зайняти пост прем’єр-міністра, або, на крайній випадок, залишитися на своїй посаді при новому президенті.

Аби Порошенко нескоро помітив «хитру» чернівецьку позицію Яценюка та «Народного Фронту», ще одного фронтовика, Андрія Парубія, запустили до команди підтримки чинного президента. Зроблено це настільки вміло і правдиво, що спікер парламенту досі не може зрозуміти, де він опинився і що йому далі робити.

За таких розкладів Арсеній Яценюк сидить собі на березі річки Прут і чекає, коли вони всі, знесилені та понищені у політичних боях, пропливуть повз нього до Чорного моря. І дочекався таки свого. Зараз на вотчині Яценюка-Бурбака – на Буковині –  тиша та порядок.

З’ясовується, що президент Порошенко тут програв повністю і остаточно. І сам Зеленський не виграв так, як би хотілося Коломойському. Якщо порошенківці зі страху та вічного потягу до швидкого пристосування під нового господаря на ходу міняють капці, то ті, хто був із Зеленським з перших днів, уже міряються високими посадами та можливостями дорватися до омріяного корита. Можу їх розчарувати одразу: ні одним, ні іншим від цього пирога не буде врізано ні шматочка. Все залишиться в Арсенія Яценюка і вірного йому Максима Бурбака.

Останній як наглядав за областю до виборів, так і наглядає за нею тепер. Таких, як він, раніше Геннадій Москаль називав «смотрящими».

Отож Максим Бурбак продовжує «рулити». І нема на це ради: ні Чернівецької міської, ні мунтянівської обласної, на навіть парубіївської верховної.

Даремно керівник штабу ЗеКоманди Віталій Другановський поспішив заявити, що він готовий очолити область. А хто її йому віддасть?! Тим паче, що Другановський вже встиг десь не зовсім дружелюбно висловитися про Максима Бурбака. Він викривав чернівецьких «провокаторів», які після виборів хотіли влізти до штабу Зеленського. І про одного із них писав, що той побував у багатьох партіях. Серед них і у ГО «Євросила» та «Майбутнє Буковини», яких асоціюють з М. Бурбаком. Під час розгляду кандидатури на голову ОДА Бурбак йому це згадає.

Хоча навряд чи будуть розглядати на високі посади когось зі штабу Зеленського. Про це раніше офіційно заявив представник президента Дмитро Розумков. Він сказав, що у Чернівцях Зеленському навіть нема кого поставити на посади. Нема людей команди. І ніде їх взяти, відповідно до тих критеріїв, які виставляє новий президент України.

Почувши це чи ні, але не забарився й нинішній в. о. голови ОДА Михайло Павлюк засвітити свою позицію. Мовляв, він не є повноцінним головою і не був ним за Порошенка, то чого б не почекати,.. може, й Зеленському підійде, за його критеріями. А чому б ні?..

Адже Михайло Вікторович підходив за критеріями Бурбака раніше. І Максим Юрійович не мав претензій щодо його керування в області. То чому тепер Бурбак має ризикувати. Нехай залишається Павлюк до виборів у верховну раду. Це на крайній випадок.

А без крайнощів, то Бурбак вчинить так, як йому підкаже Микола Федорук. А той знається на чернівецьких кадрах. Він їх ще з часів раннього Брежнєва кував на Буковині. Потім їх законсервував до кращих часів. Це коли комунізм розвалювався. А тепер Микола Трохимович бореться з комуністами в Україні.

То, може, когось із своїх тих часів й розконсервує. І посадять його на губернаторське крісло. Якщо не знайдеться нікого, то бути губернатором Василеві Гостюку?! Керуйте ж бо ефективно. Бо роль «смотрящого» у нашому краю швидко віддається якщо не Продану, то Павлюку. Щоправда, Павлюк цей – не той, про якого ви думаєте. Павлюк цей не в ОДА сидить. А курей годує і на готель «Буковина» око має… А недавно він з Зеленським обідав…

 

peredplata