Чернівці політичні: про кого і як пишуть онлайн-ЗМІ напередодні парламентських виборів

Напередодні парламентських виборів кожна четверта публікація у новинній стрічці чернівецьких онлайн-ЗМІ була про політику. Писали про майбутнє голосування, партії та їх кандидатів.

ІМІ проаналізував, які політичні новини публікують найбільш популярні новинні сайти Чернівців, про кого розказують та які джерела при цьому використовують. У моніторинг потрапили 250 новин (по 50 новин з кожного сайту), які опублікували п’ять місцевих сайтів з 3 червня 2019 року. Для аналізу бралися всі політичні новини, які з’являлися у стрічках ресурсів “0372”, “Молодий буковинець”, “БукІнфо”, “АСС” і “Час”.

За цей період аналізовані медії Чернівців опублікували 54 політичні новини. Таким чином, кожна четверта публікація у новинній стрічці стосувалась політики та майбутніх парламентських виборів. Найбільше політичних новин опублікували “Молодий буковинець”, “Час” і “Букінфо”.

Що і про кого розказують?

Основним інформаційним приводом у моніторинговий період стало провокаційне відео про план окупації Буковини Румунією (Матіос скликає нараду через відео захоплення Румунією Буковини).

Спочатку скандальне відео про анексію Буковини виявили не місцеві видання чи активісти. Розголосу ролику надав головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. Вже потім новину підхопили всеукраїнські і місцеві журналісти, які знайшли автора відео і отримали його коментар (“Журналісти знайшли автора провокаційного відео про “окупацію Буковини”). Цій темі приділили увагу чотири з п’яти новинних сайтів, які опублікували сім (13%) матеріалів на цю тематику.

Вибори і всі-всі-всі

Найчастіше у передвиборчий період чернівецькі сайти писали про партії. Серед 54 опублікованих політичних новин 20 матеріалів (або 37%) стосувались саме політичних сил, їх осередків на Буковині, соцопитувань та політичних рейтингів:

Двоє чернівчан беруть участь у праймеріз партії “Європейська солідарність”

На Буковині партію Голос очолить бізнесмен Олексій Попович

Вибори до Ради: троє чернівчан увійшли до списку партії “Самопоміч”

Про політичні партії писали чотири з п’яти ресурсів (“БукІнфо”, “Молодий буковинець”, “АСС” і “Час”). Якщо ж аналізувати, про які партії повідомляли найчастіше – то на першому місці буде новостворена політсила музиканта Святослава Вакарчука “Голос” (5 новин або 9,3%), на другому – “Європейська солідарність” Порошенка (3 новини або 5,6%). Два згадування мала “Самопоміч” (3,7%), по одній згадці було у “Народного фронту”, “Свободи”, “Української стратегії”, “Опозиційної платформи – за життя” та “Сили і честі”.

В усіх випадках новини стосувались участі партій на майбутніх виборах, формування списків типу Медведчук і Суркіс. Екс-голова Чернівецької ОДА Папієв 21-й. Стало відомо, хто йде в Раду від “Опоблоку”; Націоналісти підуть до Ради у списку “Свободи”.

Варто зауважити, що “Батьківщина” і партія діючого Президента “Слуга народу” у моніторинговий період згадувались лише в контексті результатів соцопитувань і рейтингів.

Два ресурси, “Молодий буковинець” і “Час”, приділили увагу формуванню окружних виборчих комісій і опублікували повний склад ОВК Чернівецької області.

Політикам українського рівня сайти Чернівців присвятили 18 новин (або 33,3% від усіх матеріалів про політику). Про таких писали усі п’ять онлайн-ЗМІ, що моніторилися.

Найчастіше згадувався нинішній Президент Володимир Зеленський. 7 політичних новин (або 13%) нейтрально та стисло розповідали про його перші заяви та дії в ролі керманича держави (Зеленський офіційно відповів на петицію за свою відставку; Зеленський вимагає від СБУ результатів по боротьбі з контрабандою вже за два тижні). По три новини мали Дмитро Ярош, Віталій Кличко, Георгій Тука та Юлія Тимошенко: Тука прокоментував провокаційне відео з анексією Буковини Румунією; Проведення дострокових виборів до Верховної Ради 21 липня під загрозою – Тимошенко.

По одній згадці в аналізованих ЗМІ Чернівців мали екс-президенти Порошенко та Кучма, а також лідер фракції “Народний фронт” Максим Бурбак.

Зокрема, “БукІнфо” опублікував реакцію екс- президента Порошенка на слова Кучми про “зняття блокади з ОРДЛО”, але не надав для балансу сторону вже діючого керманича Зеленського.

Сім новин з п’яти на трьох сайтах було опубліковано про органи державної влади (Заступник голови СБУ Баканов: “Смотрящих” не буде, нових “переділів ринку” не буде. Мета – ліквідувати тіньовий бізнес (ВІДЕО). Також сім матеріалів було видано про місцеве самоврядування. Про дії місцевої влади писали усі п’ять ресурсів без виключень. (Сесія міської ради проходить майже без депутатів).

Політики місцевого рівня згадувались лише у двох публікаціях (У Чернівцях невідомі побили вікна автівок активіста партії Порошенка, екс-депутата міськради Андрія Шалєєва (ФОТО); Представники румунської громади відео про анексію Буковини назвали провокацією).

Власний контент vs копірайт

Найчастіше під час висвітлення політичних новин джерелами інформації для чернівецьких ЗМІ виступали інші, більш відомі, українські медії. Так, за даними аналізу, серед усіх політичних новин, майже половина, або 44% основним джерелом інформації мали інші всеукраїнські ресурси. До передруку вдавались усі п’ять аналізованих сайтів. Зазвичай це стосувалось висвітлення новин про держоргани, партії або політиків.

На другому місці серед джерел – власні новини. За даними аналізу, серед усіх політичних матеріалів такими є 24% або 13 публікацій. Це стосувалося висвітлення місцевих політичних подій, осередків партій або депутатів-мажоритарщиків. Сайти, які найбільше використовували такі джерела – “АСС” (5 з 7 новин), “Молодий буковинець” (4 з 15 новин) та “БукІнфо” (3 з 14 новин).

Ще у десяти публікаціях (18,5%) чернівецькі медії використовували як основне джерело інформації офіційні сайти президента, ЦВК або міськради.

Соціальні мережі, пости нардепів чи політиків були основним джерелом інформації у 6 матеріалах (11%). Більше за інших соцмережі як джерело використовували сайти – “Час” (14,3% від усіх політичних новин на сайті) та “Молодий буковинець” (13,3% від політичних новин на сайті).

Важливо зауважити, що, не дивлячись на розпочату по всій країні передвиборчу кампанію, матеріалів з ознаками замовності у моніторинговий період на аналізованих чернівецьких сайтах зафіксовано не було.

В цілому ж, усі п’ять аналізованих сайтів не стоять осторонь позачергових виборів і висвітлюють основні політичні події країни і свого регіону зокрема.

Альона Заіка, регіональна представниця ІМІ у Чернівецькій області.

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

peredplata