Олег Тягнибок: Зачепите мову – складете компанію папєрєднікам-українофобам. У Ростові

Рівно 7 років тому в цей день регіонали із комуністами ухвалили закон Ківалова-Колесніченка. Він надавав російській статус регіональної мови, ЗОБОВ‘ЯЗУВАВ державні органи та громадян використовувати і розвивати російську. «Свобода» вийшла на протест.

Був мовний майдан, бійка з беркутами і зірвана прес-конференція Януковича в Українському домі. Наш побратим Сашко Капінос тоді голодував там на сходах. Обіцяв голодувати до смерті, якщо це захистить українську. Нині він Герой України. Посмертно. Снайперська куля наздогнала на Революції Гідності. Шансів вижити фактично не було, але Сашко боровся до останнього і переконував: «Все буде добре, ми переможемо!» І ми таки перемогли.

Вже за 4 дні по смерті Сашка, 23 лютого 2014 року, закон Ківалова-Колесніченка скасували в Парламенті 232-ма голосами, серед яких – 36 голосів «Свободи». Але його не підписали ні Турчинов, ні Гройсман із Парубієм. А Порошенко, ставши президентом, назвав це скасування помилкою і заявив, що «ніколи не зробив би такого» (https://www.rbc.ua/ukr/news/poroshenko-nazval-sereznoy-oshibkoy-reshenie-vr-lishit-russkiy-28062014120100).

Але «Свобода» звернулася до Конституційного Суду. Закон Ківалова-Колесніченка визнали неконституційним. І в результаті Парламент зміг ухвалити новий мовний закон.

Цю історію я нагадую особисто Президенту Зеленському та всім його богданам-разумковим. Зарубайте собі на носі: зачепите мову – складете компанію папєрєднікам-українофобам. У Ростові.

#є_Свобода_буде_Україна
#Україна_понад_усе

 

Голова ВО “Свобода” Олег Тягнибок

peredplata