Чернівці, моніторинг ЗМІ від ІМІ

Фейсбуком єдиним? Які соцмережі  використовують онлайн-ЗМІ Чернівців як джерела інформації.

Чернівецькі онлайн-видання майже не використовують соціальні мережі (СМ) в якості джерел інформації. Їх частка у стрічках місцевих новинних сайтів складає менше десяти відсотків. Найчастіше до соцмереж вдаються при висвітленні кримінальних новин та надзвичайних ситуацій.

 

Соцмережі у стрічках чернівецьких ЗМІ

 

Соціальні мережі давно стали важливим джерелом інформації не тільки для їх користувачів, але для ЗМІ, які прийнято називати традиційними. Більшість офіційних установ, чиновників та політиків мають власні офіційні акаунти у соцмережах і надають перевагу у висвітленні подій саме у такий спосіб. Метою вересневого моніторингу ІМІ було дослідити, як часто чернівецькі онлайн-медіа використовують соцмережі в якості джерела інформації; проаналізувати, які акаунти та в яких темах найчастіше використовуються СМ .

Під моніторинг потрапили п’ять онлайн-видань Чернівців («0372.ua», «Час», «АСС», «БукІнфо», «Буковина онлайн»). До уваги бралися по 50 новин поспіль на кожному досліджуваному медіа, з 2 вересня 2019 року.

 

Кількість матеріалів, в яких джерелом інформації були соціальні мережі, склала 22 новини або 8,8%. Найчастіше соцмережі використовувало видання «БукІнфо» (8 із 50 матеріалів, або 16%). Найменше до соцмереж як до джерела інформації у своїх публікаціях вдавався портал «Буковина онлайн» (дві з 50 новин, або 4%).

 

Найбільш популярною мережею серед аналізованих медій став Фейсбук. Із 22 матеріалів левова частина, 86% або 19 новин, ґрунтувалась на інформації саме з цієї соцмережі.

 

По одній згадці у новинних стрічках чернівецьких медій мають Інстаграм (П’яний екс-полковник СБУ влаштував страшну ДТП під Києвом. Після аварії винуватець ДТП заснув, а тіло довелося витягати з авто, «БукІнфо»), Ютуб (Рабінович і Медведчук зустрілися з Карпюком у Москві, подарували сала та пообіцяли познайомити з Кивою, «Час») і Твітер (Робот Федір на МКС скаржиться, що йому погрожують молотком, «Буковина онлайн»). Останній став найбільш незвичайним джерелом інформації, тому як у своїй новині журналісти послались на акаунт антропоморфного робота Skybot F-850. Жодного разу досліджувані медії не використовували ресурс Телеграм-каналів.

Здебільшого, до соціальних мереж вдавались під час висвітлення надзвичайних ситуацій та кримінальних новин – 10 матеріалів із 22. Найбільше таких новин було у “БукІнфо” (4 матеріали), “0372.ua” (2 матеріали) та “АСС” (2 матеріали). Писали, зокрема, про таке: Шахраї розсилають чернівчанам смс про неіснуючі борги “Чернівціводоканалу”, Викрадений в Італії позашляховик виявили в пункті пропуску “Порубне” тощо.

На другому місці новини соціальної тематики – чотири матеріали, наприклад, про таке: Обіцянка-цяцянка: у Чернівцях замість обіцяних 65 тролейбусів курсує лише 40. Бешлей каже, що є проблеми.

Тричі до соцмереж як до першоджерела вдавались при написанні матеріалів політичного характеру. Наприклад, в новині “Це – катастрофа”: Фаріон рознесла міністра освіти Новосад, котра в одному дописі зробила 9 помилок“Час” послався на досить емоційний допис політикині на своїй сторінці у Фейсбук. В ньому Ірина Фаріон критикувала нову міністерку освіти Ганну Новосад за її граматичні помилки в одній з публікацій на все тому Фейсбуці.

Також до соцмереж звертались при написанні однієї економічної новини, новини, що стосувалась військової справи і одного матеріалу на тему державотворення.

Все офіційно

Найчастіше онлайн-видання Чернівців використовували акаунти офіційних установ – сторінки Національної поліції, митників або ДСНС у Фейсбук (10 новин із 22).

Така популярність чернівецьких силовиків у соцмережах зумовлена тим, що багато з регіональних Управлінь не мають власного офіційного сайту, а лише сторінку у Фейсбук:

СБУ затримала жінку, яка у липні повідомила про «замінування» Банченського монастиря”

За три місяці літа патрульні Буковини виявили 374 п’яних водіїв

 

Акаунти офіційних осіб тричі ставали першоджерелом для чернівецьких ЗМІ. В тому числі, двічі медійники послалися на ФБ директора департаменту ЖКГ Володимира Бешлея і один раз на сторінку Управління забезпечення медичного обслуговування у сфері охорони здоров’я.

Локальні пабліки («Стоп-хам Буковина» і DTP.UA) як джерело інформації двічі використав сайт «БукІнфо».

 

Чотири рази акаунти політиків і експертів ставали для досліджуваних медіа першоджерелом інформації. Зокрема журналісти використовували інформацію з акаунту Віктора Медвечука в Ютуб та фейсбучних сторінок політикині Ірини Фаріон та музикознавця Михайла Маслія.

 

Сторінки у соцмережах лідерів думок (ФБ-журналістки Віолетти Кіртоки) і недержавних громадських організацій (ФБ руху “Чесно”) використовувались двічі.

 

 

 

Під час моніторингу не було зафіксовано посилання на акаунти приватних осіб або маловідомих чи сумнівних пабліків. Здебільшого онлайн-ЗМІ Чернівців використовували офіційні перевірені сторінки установ та відомих людей.

 

Альона Заіка, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

peredplata