Другановський відкусив шматок святкового короваю і поділився хлібом з сусідом

Цими вихідними вже 12 рік поспіль у Реваківцях на Кіцманщині на території клубу родинного відпочинку «Буковинська Троя» відбувся обласний агропромисловий ярмарок «Буковинська осінь».

Під час зустрічі гостей трапився кумедний випадок. 

На відео видно, як господарі зустрічають поважних гостей хлібом-сіллю, зокрема, голову Чернівецької обласної ради Івана Мунтяна, в.о.голови Чернівецької ОДА Михайла Павлюка і голову обласної орагнізації політичної сили “Слуга народу” Віталія Другановського. 

Іван Мунтян, як годиться, відщепнув шматочок короваю і пригостився, натомість Віталій Другановський просто відкусив шматок святкового хліба. 

На відео видно, як головний “Слуга народу” Буковини запитує в голови Чернівецької обласної ради, що треба робити, а потім просто КУСАЄ хліб! 

Відтак те саме Віталій Другановський запропонував зробити своєму сусідові Шемчуку, який точно знає, що з тим хлібом треба робити, але також КУСАЄ, аби робити все так, як робить майбутній губернатор. 

 

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

 

Коли я був гет малим і під час їжі в мене з рук випадав кавалок хліба, мені казали, би я йго підняв, поцілував три рази і їв собі далі. Та звичка мені міцно укоріниласи. Навіть, коли ніхто не бачив, я цілував хліб, який піднімав із підлоги. До якого віку то продовжувалоси, зараз не пригадаю, але зараз та звичка десь зникла. Але багато хто і досі не годен побороти цю дитячу рефлексію. Один мій кулєга таких називає “хлібоцьомами”.

Тут вони цілюють коровай під новозбудованоу школоу, а там вже припадають вус(т)ами до запашної хлібини у газифікованому селі. І так по кілька разів за добу. А ви вже здогадалиси, хто є головним хлібоцьомом Буковини? Нє? То я вам розкажу.

Хто цього року на Буковині перецілував найбільше короваїв і хто йому в цьому помагав я визначив, проаналізувавши доступні фотогалереї на сайті Чернівецької ОДА.

Судячи із фотогалереї на сайті, до жовтня Михайла Миколайовича з хлібом-сіллю не приймали ніде, або прийоми просто не афішували. А от від жовтня, до речі останнього місяця, коли дозволена передвиборч агітація, понеслось… Часом, невтомні руки губернатора урочисто перерізали по кілька стрічок, а вус(т)а цілували по кільа короваїв у різних селах області у один день.

Під час кожного такого ритуалу губернатора обов’язково супроводжував кандидат у депутати від Партії регіонів. Трьома вірними помічниками у цій благородній справі були Михайло Бауер, Геннадій Федоряк та Артем Семенюк.

03_Лужани
Перша фотозгадка на сайті ОДА датується 3 жовтня. У Лужанах на Кіцманщині під час відкриття школи Михайло Миколайович припав вустами до рум’яного короваю. Збоку ритуал захоплено підтримують оплесками депутат облради Іван Шелепницький та головний освітянин краю, кандидат у народні депутати по 202 округу Михайло Бауер. Іван Орестович дивиться на коровай, а Михайло Йозефоич – у світле майбутнє.

– Хє-хє, – посміюються на окрузі трудовики, фізруки, методисти, шкільні поварихи і технічки, – прольот:)))… Відий, малувато хліба перецілували:((((
_03.09Cторожинець

4_22.10Кіцмань

10_12.10_Усть-Путила

5._18.10Герца
Село Остриця Герцаївського району, виборчий округ №203. Тут за тим, як Михайло Миколайович цілує хлібину, спостерігає тоді ще кандидат-регіонал і директор «Чернівцігазу» Геннадій Федоряк. Згодом вони разом урочисто переріжуть стрічку і запустять блакитне паливо в село. Після цего Федоряк поїде до Кийова в статусі нардепа.

Багато губерноторові довелося працювати вустами на 203-му окрузі. Але ж є результат!
1Глибоцький

2_26.10Глибоцький

3_24.10Глибоцький

5._18.10Герца

12_03.09Новоселиця_Магала

15_25.10Глибоцький_Старий Вовчинець

Глибоцький район_діточки


Під час робочих поїздок на Хотинщину, Заставнівщину, Сокирянщину та Кельменеччину (округ №204), незмінним спостерігачем цілування хліба губернатором є тодішній кандидат у депутати від ПР, а тепер її діючий одіозний панчер Артем Семенюк. У його окрузі Михайло Папієв короваїв перецілував найбільше, а перемога Семенюка на виборах була найпереконливішою. Але не про те… Скільки тепла і щирості в кожній світлині: діточки віншують до очільника крайової виконавчої влади. Часом, вдячні краяни підносять аж по три короваї за раз. Михайло Миколайович аж губляться, який би з них обдати теплом своїх вуст. Дістається всім трьом. От як треба працювати на окрузі пасинка.

6_18.10Кельменецький

7_18.10Заставна_Кострижівка-суд

8_15.10Заставна_горшир

9_15.10Буковинська осінь3

9_1510буковинська осінь

16_23.10_Хотинський_гемодіаліз

19_17.10Кельменецький_Лівинці

Романківці Фруктосховище

Хотин_семенюк

Як свідчать фотогалереї на сайті ОДА, «коровайний» тур губернатора тривав з 3 по 15 жовтня. За цей час для цілування Михайлові Миколайовичу піднесли 21 коровай.

Подальша доля помічників головного «хлібоцьома» Буковини всім відома. А от куди дівається обцілований губернатором хліб?

В середньому, один такий коровай важить 1,5 кг. І коштує від 15 до 65 гривень, залежно від розмірів та складності оформлення. В сумі, це більш, ніж 30 кг хліб. Ним мож було би нагодувати чорторийських лебедів до завороту кишок.

До короваїв також доклали грошей та зусиль люди. Наприклад, у селищі Усть-Путила, символ гостинності для губернатора п’ять годин на дровах у печі пекла місцевий майстер випічки Марічка Іллівна. А на Кельменеччині, донька сільського голови за день до візиту губернатора замовляла коровай у райцентрі, а потім їздила туди його забирати. У грошовому еквіваленті, якщо взяти середню вартість піднесених короваїв, отримаємо 682 гривні. Майже, як розмір мінімальної пенсії.

Стало цікаво: що ж із ним роблять? Може Михайло Миколайович беруть під пахву коровай, несуть додому і з’їдають з чаєм. А може тікороваї дійсно віддають лебедям в Чорториї. Або, хоча б, індикам у Драчинцях?

Вирішив то запитати у фінансово-господарському відділі ОДА.

– Як куди діваються, з’їдають напевне, – відповіли там, – коли коровай дають, його вмочають у сіль і їдять. У нас чомусь не виникало такої думки піти до голови ОДА і запитати «Що ви робите з короваями?» Роздають, напевно учасникам урочистостей. Думаю, це вам краще у нього запитати…

По-приколу вирішив написати інформаційний запит Папієву. На те, що мені розкажуть, куди він їх діває, я й не сподівавси. Але цікаво було почитати відповідь:)

На третій робочий день після звернення отримав очікувану і вичерпну відповідь:

«Організаційно-масові заходи, проведення яких забезпечується обласною державною адміністрацією або потребують участі її керівництва, здійснюються у відповідності до перспективних та оперативних планів роботи облдержадміністрації. Питання наявності чи відсутності на них, як Ви виразилися, хлібобулочних виробів», так само, як і їх подальшої долі, ніяким чином не пов’язане з виконанням посадовими особами своїх облдержадміністрації їх обов’язків.

Змушені Вам роз’яснити, що у відповідності до норм Закону України «Про доступ до публічної інформації» метою направлення запиту є отримання вже існуючої у розпорядника інформації Тобто, Закон регулює відносини щодо доступу до інформації, яка вже існує, і не вимагає у відповідь на запит створювати певну інформацію.»

Якщо перевести це на більш зрозумілу мову, короваїв у ОДА ніхто не рахував і рахувати не збирається.

Ех… Щось після виборів ніхто не балує губернатора декоративним хлібцем. Тільки одного разу в поствиборчий період його узріли біля коровая. Та й то, хлібина не для нього була. Михайло Миколайович тільки попестив поглядом рум’яну випічку і мовчки, по-доброму, позаздрив Лаврову. Отако, “несолоно хлебавши”, як кажут маскалі, си скінчив каравайний тур губернатора.
Лавров

А один мудрий чоловік каже, шо традиція цілувати хліб нині зійшла “на пси”.
Андрій Гречанюк, культуролог:

Традиція дарувати хліб і сіль походить ще з часів Трипільської культури. За «обережними» підрахунками їй 5 тисяч років. Хліб обов’язково має бути круглим. Він символізує сонце. Сіль символізує землю. В такий спосіб демонструється добре і гостинне ставлення до того, кому ці атрибути підносять. Гість, в свою чергу, відламує шматок хліба, вмочає в сіль і з’їдає на знак прийняття тих порядків, які панують на землі господарів і прихильності до них. Хліб розламувався і роздавався між усіма присутніми. Зараз ця традиція перетворилася на «офіціоз».

peredplata