Очікують на нову хвилю Covid-19: яка ситуація із захворюваністю на Буковині

У Чернівецькій області різкого стрибка рівня захворюваності ще немає, але збільшення кількості хворих поступово починається.

Про це molbuk.ua розповіла директорка Центру контролю та профілактики хвороб області Наталя Гопко.

“Кількість хворих наразі відповідає такому ж рівню, як у 2020-2021 роках. І хоча показники низькі, але маємо найвищу кількість хворих в Україні з перерахунку на сто тисяч населення. У липні у нас вже втретє найнижчий рівень захворюваності. Збільшення кількості хворих попередніми роками ми спостерігали з серпня, бо люди поверталися з відпочинку, відновлювалося навчання. І наприкінці вересня – у жовтні мали пікові позначки. Зараз є обмеження через воєнний стан, тому таких речей буде менше. Але ми маємо враховувати, що ковід нікуди не зник. Нам прогнозують нову хвилю коронавірусу”, – розповіла Наталя Гопко.

Наразі носіння масок поки що є необов’язковою умовою, але фахівці зазначають, що зараз найкращий час зробити щеплення.

“Коли низький рівень захворюваності, це найсприятливіший період для щеплення, бо менший ризик інфікуватися ще до того, як виробився імунітет. Тому зараз на часі зробити бустерну дозу”, – каже Наталя Гопко.

В області продовжує циркулювати вірус “Омікрон”.

“Партія зразків, яку ми скерували на дослідження минулого тижня, показала, що у нас і надалі циркулює штам “Омікрон”. Цим і пояснюємо доволі низький рівень госпіталізації, хоча щодня до лікарні потрапляє 10-20 людей. Впродовж останніх тижнів не фіксували смертельних випадків. Але ніхто не може спростувати появу нових мутацій вірусу”, – продовжує Наталя Гопко.

У поліклініках міста поки що не фіксують суттєвого збільшення хворих.

“Коронавірус не зник. Лише в перші два тижні війни, коли, напевно, у багатьох людей був стрес, ми не фіксували хворих коронавірус. А загалом щодня маємо по три-п’ять пацієнтів із коронавірусом. Хвороба перебігає за симптомами штаму “Омікрон” і не є надто агресивною”, – каже в.о. генерального директора міської поліклініки №1 Марія Мельничук.

У поліклініці працюють кабінети щеплення. Вакцинують Pfizer та Coronovac.

“Кабінет щеплення працює щоденно, навіть у вихідні з 9.00 до 14.00. Минулої неділі було щеплено 24 особи. Загалом щодня маємо від 10 до 40 щеплень. Більшість робить уже третю дозу.Третю дозу дозволяється робити до 12 місяців. Вакцини є”, – зазначалила Марія Мельничук.

peredplata