Буковинські чиновники від медицини недоговорюють

Буковинські чиновники від медицини недоговорюютьМи вже десятки разів писали про проблему гепатиту С у нашому краї. Про те, що тисячі людей (за оціночними даними) в області мають цю недугу, яка руйнує печінку. Дороговартісне якісне лікування більшості не під силу. Обласна влада від проблеми умила руки. Програми не приймає, ліків не закуповує, «Гепатоцентр» існує тільки на папері. Мало того, з’ясовується, обласні чиновники від охорони здоров’я не допомагають навіть тоді, коли така можливість є.

У минулих номерах ми згадували про договір між головою Чернівецької ОДА та президентом Національної академії медичних наук України (НАМНУ), за яким в інститутах академії безкоштовно, в рамках спеціальної державної програми, буковинці можуть лікуватися та консультуватися. Щоправда, перший учений секретар НАМНУ Володимир Міхньов уточнив, що договору безпосередньо між президентом академії та губернатором немає.
— Так, насправді, у нас залишилось чотири області, з якими не підписано меморандум по роботі в рамках цієї програми, — зауважив головний учений секретар Національної академії медичних наук України Володимир Міхньов. – І Чернівецька область — серед них.
Але ж чому? Хіба буковинцям не потрібна безкоштовна висококваліфікована допомога в установах НАМНУ?

Заступник начальника лікувально-організаційного управління НАМНУ Олександр Петриченко зауважив, що, незважаючи на відсутність підписаного меморандуму, між обласним управлінням та інститутами Академії підписані окремі договори. І згідно з ними, хворі можуть отримати безкоштовну консультацію та лікування у рамках встановлених квот. Наші зауваги, що про ті договори в обласному управлінні хворим на гепатит С не говорять, в академії викликають здивування.

Ми звернулись за роз’ясненням до «Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського» НАМНУ, де, в тому числі, консультують та лікують хворих на гепатит С. Там нам пояснили, що 6 березня 2012 року ними був підписаний договір з ГУ охорони здоров’я Чернівецької ОДА про надання хворим високоспеціалізованої медичної допомоги. Відповідно до цього документа, Інститут зобов’язується надавати високоспеціалізовану медичну допомогу хворим, направленим до нього управлінням, згідно із затвердженими квотами. Управління має квоту в 14 хворих. Воно може відправляти хворих до Інституту письмовим направленням лише за умови отримання висновку відповідного головного фахівця за спеціальністю «інфекційні хвороби».
На наші зауваги, що коли хворий на гепатит С звертається за допомогою до департаменту охорони здоров’я ОДА, те його футболить, вказуючи, що нічого у них немає – ні коштів, ні можливостей, в Інституті диву даються.

Хвора на гепатит С Наталя уже кілька разів зверталась до обласного управління охорони здоров’я з проханням про надання безкоштовного лікування. Але скрізь отримувала відмови. Минулого року їй відмовив начальник управління Ігор Шкробанець, сказавши, що коштів і можливостей немає. Хоча сам же і підписував договір з Інститутом. Цього року жінку знову футболять, відповідаючи, що нічого зробити не можуть.

Але ж можуть! Навіть за умови відсутності будь-яких договорів! Так, дійсно, термін дії вказаного договору закінчився 31 грудня 2012 року. Але, як пояснили нам в Інституті, діє Положення про порядок та показання для направлення хворих до консультативної поліклініки і клініки Інституту. І хворому просто потрібно отримати направлення в обласному департаменті від головного інфекціоніста.

А, коли в департаменті відмовляють давати направлення, можна подавати скарги голові ОДА Михайлу Папієву, Міністерству охорони здоров’я (01601, вул. Грушевського, 7, м. Київ. Тел. 044 253 61 94). У крайньому випадку, напряму звертатися до Інституту.

В департаменті охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА у відповідь на наш запит підтвердили, що договір про співпрацю між НАМНУ та Чернівецькою ОДА в рамках програми не укладався.

Також повідомили, що за 2011 рік в науково-дослідних інститутах було проконсультовано 183 мешканці області, з гастроентерологічною патологією в 2012 році – 169. З вірусним гепатитом С за 2011 рік проконсультовано 18 осіб, у 2012 році – 16.

«Відбір хворих здійснюється обласними позаштатними спеціалістами за спеціальністю «гастроентерологія» та «інфекційні хвороби». З висновками фахівця пацієнт скеровується до науково-дослідного інституту, відповідно до чинного законодавства. Госпіталізація хворого здійснюється після консультації профільними науковими фахівцями та за погодження головного лікаря клініки інституту при наявності відповідного рівня обстеження».
Тобто направлення вони таки дають. Але чому тоді на звернення хворої на гепатит С Наталі не повідомляють про можливість консультування та лікування в інституті? Чому взагалі про таку можливість мовчать? Чи вона існує тільки для «обраних»?

Буковинські чиновники від медицини недоговорюють

Ми продовжуємо розслідувати цю тему і готуємо нові запити до департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення ОДА.

Надія ВІРНА

peredplata