Курди мають залишити північ Сирії…

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає:

-Такої домовленості досягли президент Туреччини Реджеп Ердоган і президент Росії Bолодимир Путін у ході шестигодинних переговорів у Сочі.

Свою домовленість сторони скріпили спеціальним меморандумом. Цей документ містить у собі 10 пунктів. Ось головне, про що домовились Путін та Ердоган:

– З 12:00 23 жовтня на сирійську сторону сирійсько-турецького кордону, за межами зони операції Туреччини, будуть введені підрозділи російської військової поліції і сирійської прикордонної служби. (Тобто це будуть прикордонники диктатора Башара Асада – примітка автора).

– Курди отримають додаткові 150 годин (трохи більше шести діб) на те, щоб покинути прикордонні райони Сирії і відійти вглиб країни.

– Після виведення курдських сил на 30 км від кордону (створення 30-кілометрової “зони безпеки” вздовж сирійсько-турецького кордону було основною метою турецької операції в Сирії), Росія і Туреччина будуть проводити спільне патрулювання на глибину до 10 км на схід і захід від району турецької операції.

– Статус-кво в нинішньому районі операції Туреччини глибиною 32 км, між поселенням Телль-Абьяд і містом Рас-аль-Айн поруч з турецьким кордоном, буде збережений.
Всі курдські сили і їх озброєння будуть виведені з Манбідж і Таль Рифата.

– Росія і Туреччина вживуть необхідних заходів для запобігання проникнення потенційних терористів через сирійсько-турецький кордон і будуть сприяти безпечному і добровільному поверненню в Сирію біженців.

P.S. Дуже красномовний і передбачуваний результат погроз і ультиматумів з боку ЄС і США щодо дій Туреччини на півночі Сирії. Можна вважати, що ЄС остаточно втратила важливого союзника на Близькому Сході. Зі США і НАТО також ситуація кепська. Адже для НАТО саме Туреччина була опрою і плацдармом для розгортання і проведення своїх операцій у Іраку і Афганістані. США сідає на шпагат і помітно втрачає свої позиції і вплив на Близькому Сході. Позиції Росії і сирійського диктатора Башара Асада відновлюються. Іран, на разі, у цій ситуації провисає. Тут слід почекати на реакцію Ізраїля на цю кашу, що знову заварюється на БС.

Коротше кажучи, близькосідний вузел затягується все тугіше.

Світлина від Rostyslav Demchuk.

peredplata