ХТО СМІЄТЬСЯ НАД ЧУЖОЮ БІДОЮ?

Нещодавно 95-й Квартал заспівав радісну пісеньку, присвячену спаленому будинку, що належав колишній очільниці Національного банку України Гонтаревій. Співав не лише нинішній провідник “квартальних”, але і дівчата з українського академічного хору імені Г.Верьовки. Цей номер викликав шквал гострої критики в Україні: у нашого народу сміятися над чужою бідою споконвіку було не прийнято.

 

Кому найбільше не догодила Гонтарєва?

 

На Заході фахівці колишню голову Національного банку України вважають однією з найбільш кваліфікованих спеціалістів фінансової справи в світі. В Україні ж рядові громадяни мають іншу точку зору. За 2014-2019 рр. українці збідніли втричі, якщо брати до уваги курси гривні й долара. Хтось звинувачує в цьому Путіна з його агресією, а більшість – президента Порошенка та його очільницю Національного банку. Громадську думку формують різні чинники, і важливе місце серед них належить телебаченню. А один з найпопулярніших каналів 1+1 належить олігарху Ігорю Коломойському, у якого до Гонтарєвої свій власний рахунок.

 

Саме Коломойський був головним власником найбільшого з приватних банків України – Приватбанку. У цього банку раптом виникли величезні проблеми і в разі його банкрутства могла завалитися вся фінансова система держави. За порадою Міжнародного Валютного фонду Приватбанк було націоналізовано, і з державного бюджету в нього вкладено мільярди для порятунку цієї інституції. Націоналізацію банку пов’язують з діяльністю Гонтарєвої, і з тих пір Коломойський ставиться до неї, як до особистого ворога.

 

З України вона виїхала, нині проживає в Лондоні. Там її збила машина на пішохідному переході, а в Україні було спалено її будинок. Організаторів підпалу не знайдено. А на каналі 1+1 “квартальні” посміялися над пожежою, залучивши до виконання знущальницької пісеньки всесвітньо відомий український хор. Звичайно, дівчата співали не за спасибі: ЗМІ назвали суму в 30 тисяч, нібито їм виплачену. Чомусь відразу згадалися 30 срібників, які отримав загальновідомий персонаж Біблії…

 

У багатьох людей постало питання: може, хористи не мають зарплати, і мусять підробляти, щоб не померти від голоду? Ні, їм платять – минулого року хор отримав майже 48 мільйонів гривень. Значить, справа тут в чомусь іншому. Відповідь можна знайти в телевізійному ролику, що недавно з’явився на екранах У ньому співаки хору і музиканти звертаються до громадян Росії із закликом до миру і розповідають, як вони прагнуть “відновити дружбу з росіянами”, а “політики сварять народи”. Причому, чимало співачок підкреслюють, що вони – російськомовні й мають родичів в Росії. Отож бо й воно!

 

Коломойський ненавидить Гонтарєву за те, що вона націоналізувала Приватбанк. Телеканал, що йому належить, сформував вкрай негативний образ колишньої головної банкірши. А ті громадяни України, які мріють про “відновлення  дружби з російським народом”, погодилися разом з “квартальними” посміятися над пожежою в чужому будинку. Ніхто з них не задумується над тим, що у житті працює закон бумерангу. Те, що ти кидаєш іншим, рано чи пізно повернеться  до тебе. Але розуміння цього може прийти запізно, коли вже нічого змінити неможливо.

 

Далі буде ще “веселіше”

 

Улюблений юрист Януковича, сумнозвісний Портнов, закликає покарати організаторів “злодійської революції” (“воровской революции” за його словами) – так він називає Революцію Гідності. Якщо нинішня влада підхопить цей заклик, то в одному з наступних випусків 95-го кварталу пролунають хамскі жарти на адресу живих і мертвих учасників революції. Від цих веселунів можна очікувати всього, що завгодно. Одна річ, коли люди мають совість і поважають інших людей, зовсім інша – коли для них існують лише гроші.

 

Біда не лише в суто таких жартівниках. На жаль. в Україні мешкає чимало тих, хто ставиться до нашої країни, як до дійної корови. Для них важливим є лише те, що можна “намастити на хліб” і зжерти, а різні “високі матерії” їх не цікавлять. Саме на цю публіку і працюють різні “квартали” та їм подібні передачі, результатом яких є помітна дебілізація чималої частини суспільства. Примітив шириться повсюдно, його носії отримують владу і несуть свій погляд у світ далі й далі. На очах деградує система освіти, втрачено престиж вчительської професії, інтелект остаточно вийшов з моди, а зразком для молоді стають ті самі “квартальні” та їхні хазяї.

 

Така біда не лише в Україні, подібне відбувається і в багатьох інших державах. У владу вибирають клоунів і спортсменів, людей без грунтовних знань і пристойної освіти. Давньоримський плебс (або чернь) вимагав лише “хліба і видовищ”. Його забезпечували і тим, й іншим – доки імперія мала сили і могла собі це дозволити. Але потім все розвалилося, і настали століття, коли запанували варвари. Нині події розвивають з помітним прискоренням. Варварство вже приходить, і пускає все глибше коріння. Скоро вимагатимуть не “хліба і видовищ” (слова ці занадто розумні), а простіше – їдла і дивидла. Правда, їдла буде все менше, і воно буде все дорожчим. Але дивидла вистачатиме, за “квартальними” зразками його клепатимуть на потоці у величезній кількості.

 

Сміятимуться над всім, що донедавна вважалося для сміху абсолюним табу. Якщо комусь сьогодні здається смішною чужа згоріла хата, то чому завтра воно не посміється над чужою загибеллю? Жодна мораль тут не стримує примітивних інстинктів, а про якусь культуру навіть згадувати не хочеться. Сумно спостерігати за тим, як бруд заливає все, що впродовж століть вважалося чистим і недоторканим. Але в історії бували подібні періоди, рано чи пізно вони закінчувалися. Завершиться і цей, і найважливе тепер – зберегти те найкраще, що лишилося в душах добрих людей. Не замаститися брудом, якого стільки в нашому житті, і котрий доведеться потім довго прибирати і вимивати звідусіль, де він накопичувався, під тваринний сміх примітивних веселунів.

 

Ігор Буркут, політолог

 

peredplata