Мудрець з народу – Михайло Софійчук

     Автор – хронік, краєзнавець, скрипаль,  цимбаліст,  лауреат літературних  премій імені Дмитра Загула, Мирона Утриска та Миколи Шутака.

    25 листопада  Михайлу Матейовичу виповнюється 75 років. Народився в селі Розтоки Путильського району. Закінчив восьмирічну школу, а потім Хотинський та Кам′янець – Подільський сільсько – господарський технікуми. 1963 – 1966 р.р.- служба в Радянській армії.

З 1966 року працював на Челябінському металургійному заводі, в системі електричних мереж міста Вижниці та Путили, на БАМі Красноярського краю, в Іркутській області, Клюєвці Бурятської АСР, Хандагантаї (Росія), Вижницькому та Путильському лісокомбінатах. 

       За український націоналізм був ув′язнений на 5 років в таборах Іркутської області.

        Багато років працював по технічних спеціальностях і займався культурно  – громадською роботою, де згодом прилучився до літературної діяльності. Михайлом Софійчуком  написані і видані книги: «Жовтий князь» 2006р., «За Україну, за її волю» 2006р., «Нескорені» 2006р., «Вашилюк» 2007р., «Пережите» 2007р., «Провісники волі» 2008р., «Людські долі» 2009р., «Книга пам′яті» 2013р., «Родовід» 2015р., «Сповідь» 2016р., «На буревіях долі» 2018р. та інші. В них написано про тяжкі  роки середини XX ст. на Прикарпатті в роки Другої світової та після неї, а ще більше про невільниче життя людей цього краю у сталінських концтаборах. У віршах та прозі, з підкріпленням фотографій, копій судових справ та інших документів, автор правдиво і переконливо розкрив трагізм того часу. Пише гуцульською говіркою, що додає його творам історичності.

     Пише про прожите й пережите, про те, що хвилювало й хвилює його на життєвих дорогах:

Літа мої, немов гірські потоки

Ідуть у праці та журбі,

А я як звір той одинокий

Живу в страху та боротьбі.

І що мені ще споминати,

Бо спомини вони як сни

Приходять щоб лиш схвилювати,

Прожиті  дні далекої весни.

        Михайло Софійчук – громадський діяч, активний учасник Вижницького хору «Просвіта», актор Вижницького народного театру при Вижницькому районному Будинку народної творчості, учасник багатьох гуцульських фестивалів, що проводились на теренах гуцульських районів.

     Михайло Матейович займається пошуково – дослідницькою працею з патріотичної тематики, завершив роботу над книгами «Думки, вислови, афоризми» 2019р., «Роздуми» 2019р.

     Як і кожному українцеві Михайлові Софійчуку властиве і почуття гумору. Людина, яка стільки пережила, але не зламалася і вистояла, і відбулася.

Незважаючи ні на що, коли бере в руки скрипку виграє чудові гуцульські мелодії від яких захоплює дух, розповідає багато цікавого та магічного.

Спілкування з людиною яка залишила в спадок для поколінь стільки корисного і мудрого додає нам сил та енергії. Дякуємо за багаторічну співпрацю та бажаємо «Многая літ».

 

 

Директор Вижницької районної бібліотеки       Валентина Білак

peredplata