Настільний теніс: сила характеру

Минулого тижня закінчилися змагання з настільного тенісу на кубок України. Одні із найсильніших спортсменів нашої держави боролися за найпрестижніший трофей.

У боротьбу за кубок вступили 41 чоловік та 51 жінка. Також у розіграшу кубку України взяли участь 9 чоловічих і 11 жіночих команд.

Про престижність цього турніру свідчить і зірковість учасників. Зокрема, серед чоловіків було 17 майстрів спорту. Серед жінок – 11 майстрів спорту України та 1 майстер спорту міжнародного класу.

Найвищі досягнення були у столичних команд. Там у чоловічих і жіночих турнірах виступали дві команди: Київ-1 і Київ-2.

Чоловіча команда Київ-1 стала володарем кубку. Її представляли майстри спорту України: Олексій Сарматов, Антон Лімонов, Всеволод Брояковський, Дмитро Дробов та Євген Король.

Друге місце у чоловічих командних змаганнях здобули господарі з Сум, команда «Тенісна академія», яку представили зірки настільного тенісу України Валерій Мельник, Богдан Когут, Олександр Тужилін, Артем Губенко, Олександр Скрипник, Андрій Даценко, Володимир Ликов та Андрій Лущик. Всі вони майстри спорту України. Ці спортсмени захищали честь України у збірних нашої держави. Багато з них зараз грають у командах Європи.

Приємним сюрпризом стало те, що бронзовим призером змагань стала команда Київ-2, яка складається з юних майстрів малої ракетки. Цю команду представляв також наймолодший майстер спорту України, колишній учень Чернівецької гімназії № 3 Максим Мельничук. Зараз він навчається у столичному олімпійському коледжі імені Івана Піддубного.

Команду Київ-2 представляли Назар Третяк, Володимир Лушніков, Кирило Юрченко та Богдан Сінькевич. Найстаршому у команді Київ-2 Сінькевичу виповнився 21 рік, найменшому Мельничуку – 14 років. Середній вік команди – 16 років.

Серед жінок перше місце взяла команда Дніпропетровської області. Її представляли майстри спорту Василиса  Кануннікова, Іоланта Євтодій, Олександра Сова та Вікторія Гусєва.

Друге місце завоювала команда Київ-1. У її складі виступала землячка з Коровії, єдина майстер спорту міжнародного класу Валерія  Степановська. Окрім неї срібними призерами стали Олена Налісніковська, Аліна Куртенко, Яна Михайлюк та Ольга Юренєва.

І знову сенсація – наймолодша команда Луганської області здобула бронзові нагороди. Її представляли Вероніка Матюніна – 13 років, Софія Шередега – 13 років, Марія Тертична – 12 років та Діана Радченко – 16 років. Цих юних спортсменів з Сєвєродонецька Луганської області тренує і виховує один із кращих тренерів України Олександр Мінін. Спортсменки окрім успіху у спорті, добре навчаються і мають зразкову поведінку. Вони вже заявили про себе не тільки на всеукраїнських турнірах, а й на європейських та світових змаганнях. Сам тренер проявив себе як справжній фахівець не тільки у спорті, а й у вихованні, психології та педагогіці. А ще він прекрасний спортивний фотограф та оператор.

Для перебивки: Успіхи юних киян та луганчанок підтвердили, що настільний теніс в Україні має перспективу. Головне, аби держава краще дбала про розвиток цього виду спорту. Бо досі настільний теніс фінансується в Україні за залишковим принципом. Тобто гроші, які залишаються від фінансування футболу, боксу та інших видів спорту, перенаправляються на настільний теніс. І виходить так, що цей вид спорту у нашій державі перебуває в ролі байстрюків – нерідних для України. А так не повинно бути.

Але повернемося до кубку України. На другий день почалися індивідуальні змагання. Серед чоловіків у боротьбу вступила київська та дніпровська  тенісні школи. Це постійні суперники останніх років.

Серед киян з перших ігор визначилися лідери. Це – Антон Лімонов, Володимир Лушніков та Кирило Юрченко.

Серед дніпровців – Олександр Малов та Микита Завада.

Окремо слід відмітити гру учнів Олімпійського коледжу ім. Івана Підлубного Назара Третяка та Максима Мельничука. Незважаючи на юний вік, вони змогли скласти конкуренцію своїм старшим товаришам. Чимала заслуга у цьому їхніх вихователів і тренерів Володимира Короля та Дмитра Дробова. Король вміло і вчасно підказував молодим тенісистам, як треба грати з тим чи іншим майстром. Коли треба – зупиняв агресію атак і вміло переводив у захист. А найголовніше, налаштовував їх психологічно і давав педагогічні поради. Таким чином Максим Мельничук зумів показати один із кращих результатів. Він програв тільки чемпіону, а виграв у кількох досвідчених майстрів, рейтинги яких були майже вдвічі вищі за Максимові.

 Якби на Кубку України розділяли фінали на перший, другий і третій, то Максим Мельничук у другому фіналі посів би перше місце.

А Назар Третяк у поєдинку однієї восьмої фіналу Кубка України отримав травму. Він надірвав сухожилля на нозі. Біль був жахливий. Лікарі заморозили місце травми і на якийсь час біль затих. Тоді рахунок був 2:1 на користь Назара і останній сет 6:4. Тренер, судді та суперники вже готові були погодитися та технічну поразку спортсмена. Та, перемагаючи біль, зціпивши зуби, Назар Третяк на одній нозі дострибав до тенісного столу і продовжив поєдинок, який виграв з рахунком 11:7.

Через кілька годин Назара забрала «Швидка допомога». Зараз юний спортсмен заліковує травму. Через те, що він уже не зміг вийти на гру, одержав 16 місце.

Слід відмітити добру підготовку ще одного 14-річного спортсмена. Це Микита Завада з Дніпра. Він дійшов до ¼ фіналу, вигравши перед цим у відомих майстрів Гліба Зотова, Богдана Когута. Поступився Олександру Лушнікову (срібному призеру) та Кирилу Юрченкові. Микита посів 7 місце. На такому престижному турнірі це високий результат 14–річного кадета.

Не менш напружені та цікаві бої відбулися за тенісними столами, де грали жінки. І знову там розгорнулися баталії між київською тенісною школою і дніпровською. Як і серед чоловіків, київські жінки цього разу були сильнішими.

Перше місце виборола вихованка київської школи Олена Налісніковська. Вона в особистих і командних змаганнях не програла жодної гри.

Друге місце – у юної спортсменки, 15-річної дніпровчанки Іоланти Євтодій

А третє місце і бронзову нагороду отримала наша землячка з Коровії (зараз вона грає за Київ-1), майстер спорту міжнародного класу Валерія Степановська.

Варто відзначити, що юні спортсмени на Кубку України показали результати, які не поступаються дорослим майстрам. Це й успіх Іоланти Євтодій, і 4 місце її ровесниці з Дніпра Василиси Кануннікової, і 7 та 8 місця 13-річної луганчанки Вероніки Матюніної та нашої землячки з Путили (грає тепер за команду Київ-2) Олени Пентюк.

Кубок України підтвердив, що у нашій державі зараз виросла когорта сильних юних тенісистів. Вони можуть гідно представляти Україну на європейських та міжнародних турнірах. Вони вже стали доброю заміною тим спортсменам, які ще недавно не мали конкурентів за тенісними столами. Зараз вони вже є.

Є в Україні висококласні тренери, спеціалісти своєї справи. Результати їхньої праці уже видно неозброєним оком. І цей у той час, коли на розвиток тенісу у нас виділяються копійки. Великі кошти йдуть на футбол і бокс. Якщо в останньому виді спорту Україна ще має результат, то футбол з’їдає гроші і разом з тим занепадає. У світі наші команди з футболу уже пасуть задніх.

З огляду на те, що настільний теніс набирає все більшої популярності в Україні та юні тенісисти себе добре зарекомендували на Всеукраїнських, європейських і світових турнірах, варто й верховній раді, уряду і президенту звернути на це увагу. Та виділяти на розвиток настільного тенісу відповідну кількість коштів.

За таких умов будуть й ще вищі результати. Бо  є кому їх здобувати і є кому готувати українську молодь.

Петро Кобевко

peredplata