Газета В’ячеслава Чорновола «Час-Time» – нове слово в українській журналістиці

В’ячеслав Чорновіл (1937–1999) – український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в’язень СРСР
ПОДІЛИТИСЬ
39
Дивитись коментарі

Друк

(Рубрика «Точка зору»)

Наприкінці грудня виповнюється 25 років з дня нульового (пробного) випуску газети В’ячеслава Чорновола «Час-Time». Ця дата якось пройшла повз увагу української громадськості.

І хоча перше число газети «Час-Time» вийшло 6 січня 1995 року, але датою початку її виходу закономірно можна вважати саме грудень 1994 року.

Газета «Час-Time» стала абсолютно новим явищем в українській журналістиці часів початку відновлення незалежності Української держави.

Можливо, зараз не всі пам’ятають, що саме з «Час-Time», яку видавав В’ячеслав Чорновіл, була пов’язана одна з перших спроб національно-демократичних сил консолідувати свої зусилля для створення і поширення незалежної преси в Україні.

Без перебільшення можна сказати, що Чорновіл був не тільки видатним політиком, а й видатним політичним аналітиком, журналістом, публіцистом та організатором створення незалежних медіа.

Так, ще на початку 1995 року він зазначав у редакторській колонці своєї газети, що «Час-Time» може стати базою для «створення незалежної патріотично-демократичної преси, яка запіклується українською періодикою в центрі і в регіонах».

А в редакторській колонці в 31-му номері «Час-Time» за 7 серпня 1997 року, політичний аналітик В’ячеслав Чорновіл дає чітку і гостру характеристику тогочасній політичній ситуації в Україні.

Чорновіл зокрема зазначає: «Усе більше наших громадян починають розуміти, що економічне реформування суспільства неможливе без зміни політичної системи, що треба покласти край безконтрольному господарюванню в Україні «партії влади» – нікому не підзвітних номенклатурних кланів».

Вочевидь, що сучасна політична і економічна ситуація в Україні є саме такою, бо не вдалося змінити те, про що попереджав В’ячеслав Чорновіл більше ніж 20 років тому. А саме – кланово-номенклатурну владу, яка породила олігархію.

Чорновіл – творець нового виду українських демократичних ЗМІ

В’ячеслав Чорновіл – не тільки один із творців української незалежності. Він, будучи незмінним шеф-редактором газети «Час-Time», став творцем нового виду українських демократичних ЗМІ, яким, на жаль, так і не вдалося отримати поширення на всю територію України.

Віктор Каспрук
– незалежний політолог

https://www.radiosvoboda.org/a/30348789.html

peredplata