Ескалація на Близькому Сході

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Кувейту:
-У центрі уваги сьогодні Кувейт. Туди прибуло вже 750 американських військових. А найближчим часом Пентагон планує перекинути і дислокувати у Кувейті ще 3 000 своїх військовослужбовців. Це ударно-штурмові сили швидкого реагування 82-ої повітряно-десантної дивізіі (бригади).

Крім того для Дональда Трампа випала добра можливість виконати свою давню погрозу Ангелі Меркель, що у випадку недоплат Німеччиною коштів у бюджет НАТО та добудови газопроводу “Північний потік – 2” США виведе свої війська з Німеччини.

США планує вивести із Німеччини й Італії 173-ю повітряну десантну бригаду і також передислокувати її на Близький Схід. 173-а повітряна десантна бригада (Небесні солдати) є силою оперативного реагування армії США в Європі (Europe-based 173rd Airborne Brigade).

Пентагон пояснює ці дії, як запобіжний захід на тлі численних погроз на адресу США з боку Ірану.

У разі інтервенції американських військових підрозділів на терени Ірану (сподіваюсь, що до цього не дійде) їх готові підтримати у цій військовій операції Ізраїль і Саудівська Аравія.

Путін, Меркель і Ердоган наразі мовчать. Чекаю на реакцію ЄС і Китаю. Одне можна сказати, що відновлення Іранської ядерної угоди (Iranian nuclear deal) найближчим часом не відбудеться.

Нагадаю, що таке Iranian nuclear deal. Це спільний всеосяжний план дій — ядерна угода, підписана у Відні 14 липня 2015 між Іраном, групою 5+1 (п’ятьма постійними членами Ради Безпеки ООН: США, Росією, Китаєм, Францією, Великою Британією, а також Німеччиною) та ЄС щодо ядерної програми Ірану. Однак США позаминулого року в односторонньому порядку вийшла зцієї угоди і відновила санкції проти Ірану.

Ось така картинка на сьогодні. Bеселих барвів у ній мало.

Світлина від Rostyslav Demchuk.

peredplata