Москаль просить притягнути до відповідальності правоохоронців та суддів, котрі затримували медичних волонтерів на Майдані.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради  України (ТСК) закінчила перевірку за фактом розгрому бійцями спецпідрозділу “Беркут” тимчасового медичного пункту для надання медичної допомоги постраждалим внаслідок акцій протистоянь під час Євромайдану.
Нагадаємо, що пункт невідкладної медичної допомоги, в якому медики надавали допомогу пораненим внаслідок сутичок із правоохоронцями громадянам, був розташований у холі Інституту мовознавства НАН України (м. Київ, вул. М.Грушевського, 6). 22 січня 2014 року, незважаючи на те, що на вході до пункту медичної допомоги був вивішений прапор білого кольору з червоним хрестом, а в самому пункті тоді надавали оперативно-хірургічну допомогу двом постраждалим (на прийом лікарів чекало ще п’ятеро поранених людей), бійці “Беркуту” почали бити вікна, вкидати в приміщення медичного пункту світло-шумові гранати, через що понад десяти медичним працівникам довелося перервати процес надання медичної допомоги й покинути медпункт.

Увірвавшись до приміщення медпункту, бійці “Беркуту” почали трощити медичне обладнання, інвентар і взяли в заручники 4-х волонтерів, двох із яких затримали, як учасників “масових заворушень”, хоча вони були в одязі з позначкою червоного хреста.
Крім цього, бійці “Беркуту” цинічно  зірвали з будинку прапор із червоним хрестом, заявивши, що беруть це “як трофей”.
З огляду на те, що ТСК не має повноважень на здійснення слідчих та оперативно-розшукових дій, власними силами встановити, який саме з підрозділів “Беркуту” розгромив  медичний пункт на вул. М. Грушевського, немає можливості. Це можливо тільки в рамках кримінального провадження за допомогою слідчих дій.
Тому голова ТСК Геннадій Москаль направив напрацьовані матеріали з даного факту в Генпрокуратуру з проханням відкрити кримінальне провадження для встановлення осіб, що розгромили медичний пункт. Голова ТСК також просить з’ясувати:
— хто конкретно зі слідчих  органів внутрішніх справ затримував волонтерів, що надавали  медичну допомогу постраждалим, як начебто учасників масових заворушень, та відкрив проти них кримінальні провадження;
— хто  конкретно з працівників прокуратури підтримував на судді взяття волонтерів під варту;
— прізвища суддів, які  виносили завідомо неправосудні рішення.

peredplata