Вовки: вони вже майже під Чернівцями

Дивуватися їх появі нічого: вони все відчутніше заявляють про себе з південних районів України. Спочатку, кілька років тому їх виявили на територіях сусідніх Тернопільської та Хмельницької областей, а сьогодні вони вже заявилися в угіддях нашої області. Це так звана степова популяція вовків, які у дикій фауні абсолютно нічим не відрізняються від своїх гірських та підгірних співродичів.

Де сьогодні можна їх виявити? Найчастіше в угіддях Кіцманського та Заставнівського районів. Розповідає досвідчений член УТМР Руслан Маковійчук:

Щойно перед початком сезону полювання на зайця-русака ми вкотре виявили їх біля Малятинців. Було їх кілька особин і, зрозуміло, трималися вони від нас порівняно далеко. А оце днями ще 6 хижаків бачили під час полювання поблизу Валяви.

Вовк – звірина, яка не дає шансів як дичині, так і свійській худібці. У нас, слава Богу, поки що спокійно, жодного випадку нападу на селянську живність.

Але з цими вовками в нашій зоні є і певний позитив, – розповів далі Руслан Ярославович. – Навіть не повірите: на полях поблизу сіл, де ми їх виявляємо, хижаки ущент винищили бродячих собак. І в рази поменшало лисиці, яка є головним перенощиком сказу.

І на тому добре, – підтримав колегу по мисливству. Але все одно в розумних нормах тримаймо вовка на прицілі. Адже це не просто хижак, а хижак із хижаків.

Іван АГАТІЙ

На фото:

цих хижаків було зафіксовано на полях між селами Малятинці та івано-франківською Степецевою. Але далеко. Фото Руслана Маковійчука.

peredplata