У Чернівцях Ватутін проти Бандери

Не так давно патріотичні сили Буковини добилися того, щоб у Чернівцях була вулиця, названа на честь провідника ОУН Степана Бандери. Патріоти пропонували цю назву замість вулиці Головної чи Червоноармійської. Але влада ніяк не погоджувалася, аби центральні та великі вулиці носили ім’я Степана Бандери. Тоді від Блоку Національних Сил Буковини надійшла пропозиція: вулицю Садову перейменувати на честь Степана Бандери. І майже домоглися того, щоб так сталося. Лідери БНСБ тоді сподівалися, що від цієї вулиці по всьому місту будуть курсувати маршрутні автобуси. І на їхніх маршрутах буде написано: «Вул. Степана Бандери – Садгора», «Вул.Степана Бандери – Роша» і т. д. Таким чином ім’я провідника ОУН щодня і щогодини буде на вулицях Чернівців. Така ідея мала ідеологічне, пропагандистське та пізнавальне навантаження.

Отож логіка у цьому була. І здавалося, що влада прислухається до розумних  пропозицій патріотів. Але влада була іншої думки. Вона у нас роками не є українською. І хтось таки біля мера сидить та йому нашіптує, що і коли робити. Якщо це не «хтось», то сам мер такий. І той, що був, і той, що є… Тому ідею перейменування вулиці Садової на вулицю Степана Бандери категорично не сприйняли. Аби задовольнити патріотичні настрої чернівчан і виконати свою юдину справу, влада вміло обдурила людей. Вона таки перейменувала одну із вулиць у центрі Чернівців. Це вулиця Ватутіна. Патріоти землі під собою не чули від задоволення. Вони ж бо не розуміли, що стоїть за такими нібито патріотичними діями непатріотичної влади.

Після перших днів перейменування вулиці Ватутіна на вулицю Степана Бандери тролейбус маршруту №1 почав називатися «Університет – вулиця Ковальчука». Пам’ятаєте, цей маршрут до перейменування мав назву «вул.. Ватутіна – Ковальчука». Тобто з маршруту тролейбуса протяжністю 8 км через густонаселені райони Чернівців вилучено слово «Степана Бандери».

Далі було більше. Всі маршрутки, автобуси, які виконували рейси від вулиці Ватутіна до Південно-Кільцевої, до Гравітону» і т. д. змінили також назви останніх зупинок. На бусах маршрутів №11,№12, №9, №2 і т. д.  перестали називати кінцеву зупинку колись «Ватутіна», а тепер «Степана Бандери». Напевне, аби не вказувати прізвище провідника ОУН на табличках. Ці маршрутки замість кінцевої «Степана Бандери» вказують кінцеву зупинку «кінотеатр «Чернівці». Більше того, навіть висадку пасажирів проводять саме на повороті до вулиці Степана Бандери. Це якщо якомусь мудригелику від патріотичних національних сил спаде на думку вимагати на маршрутах писати зупинку «Степана Бандери».

І що тепер маємо з назви вулиці Степана Бандери? Одну каварню «Чашка», «Львівські круасани» та кілька магазинчиків. Це для того, аби якнайменше рекламувати провідника ОУН.

Хоча, аби потішити самолюбство тих, хто себе називає патріотами на вулиці Степана Бандери,  є організація ветеранів та інших навколо ветеранських, колись більшовицько-промосковських організацій. Вони мають свої печатки та офіційні папери, на яких зазначені адреси. І змушені документи випускати у світ з офіційною назвою «вулиця Степана Бандери».

І це все, чого ми добилися…

А десь при владі сидить ворожий антиукраїнський щур і шкодить нашій справі.

Петро Кобевко

 

peredplata