Чернівецькі масляні пики

У Чернівцях і дня не минає без  скандалів. Щось та стається. Тиждень тому СБУ викрила ціле кубло хабарників у системі ЖКГ міської ради, котрі організували різні схеми розкрадання бюджетних коштів у транспортній сфері. Йдеться про привласнення 5 млн гривень, які виділялися на покриття витрат за проїзд пільговиків.

Зараз тривають обшуки у кабінетах та на квартирах учасників цієї афери. Слідчі збирають матеріали і готують кримінал.

Поки СБУ викривала хабарників-транспортників, з’явилися проблеми у харчуванні чернівецьких школярів.

І постали вони не на порожньому місці. СБУ раніше попереджала мера Каспрука та начальника від освіти Мартинюка, що у шкільні їдальні завозять неякісні продукти. Зокрема йшла мова про масло. Його поставляли з Івано-Франківського міськмолокозаводу. Спеціалісти у Чернівцях перевіряли якість продукції. І знайшли у ній кишкову паличку (!). Тобто дітей могли труїти. Це було ще 10 грудня 2019 року.

СБУ вимагало від мера Каспрука і начальника від освіти Мартинюка негайно розірвати договір поставок неякісної молочної продукції. Але Мартинюк відмовився. Мовляв, за це на місто накладуть штрафні санкції. Згодом з’ясувалося, що він або брехав зумисне, або не розумів проблеми. Бо договір було укладено на тиждень пізніше проведеної експертизи – 18 грудня.

Для перебивки: З незрозумілих джерел надходить інформація про те, що молочна продукція з Івано-Франківська до шкільних їдалень Чернівців не надходила. Її якимось чином підміняли уже на складах нашого міста, або у дорозі з Франківська до Чернівців.

Швидше за все – це фейк, яким хтось хоче прикрити справжній злочин, який вчиняли посадовці у Чернівцях.

Поглиблена експертиза сирів і масла, які споживали діти у дитсадках та школах, виявила окрім бактерій кишкової палички ще й наявність у продуктах патогенних мікроорганізмів роду сальмонела. Також масло мало немолочні жири.

Ці продукти могли спричинити масове отруєння дітей Чернівців. Спеціалісти СБУ забили на сполох. А керівники міста і міської освіти і оком не вели. Вони були спокійні, як індійські слони. Мовляв, ніхто не скаржиться, то й нехай діти споживають таке масло, яке їм подають.

Конфлікти різних угрупувань у Чернівецькій міській раді нині можуть вплинути на те, що дітей наражатимуть на небезпеку. Одні депутати будуть тішитися, що мер має проблеми. Інші доводитимуть, що мер і його начальник від освіти білі та пухнасті. І вони ні до чого не причетні.

Ненависть одних до інших затьмарила голови дорослим дядькам і тіткам. А страждати за це все вже будуть діти. Невже їхні політичні та грошові амбіції коштують здоров’я та сліз малих дітей?!

Невже вони дітей  використовують для наживи та влади?!

Ці запитання адресую депутату міської ради Василеві Максимюку:

  • Ми бачили різні підлості у веденні політичних баталій у міській раді, – говорить Василь Сидорович. – Ми бачили різних людей, партії, громадські організації, волонтерів і воїнів АТО, яких використовували у боротьбі між депутатами та мером і навпаки. Але щоби страждали діти?!.. Цього вже не можна прощати. Сподіваюся на швидке і справедливе розслідування цієї «масляної справи» і найсуворішого покарання винним. За такі речі, де здоров’я і навіть життя дітей піддається небезпеці, колись карали на смерть привселюдно.

Зараз нехай український закон суворо покарає негідників. Не можна заради власної наживи нехтувати всім. А найбільше – здоров’ям дітей. Тому ми повинні докласти максимум зусиль, аби вирішити проблему і вберегти наших дітей.

Слова суворі, але справедливі.

Та незважаючи ні на що,  управління освіти таки уклало договір на поставку масла на 3,3 млн грн.. Кажуть, що ніяких відхилень від норми у молочних продуктах нема. Скарг ні від батьків, ні від керівників закладів освіти не надходило. Тож все нормально. І нема чого панікувати.

І взагалі, мовляв, нема чого мера Каспрука та начальника управління освіти міста Мартинюка турбувати цими днями. Вони ж бо, окрім того, що працюють на посадах, тепер й іншими важливими для себе справами займаються. Тоді, коли у їдальнях шкіл і садочків діти труїлися неякісними маслом і сиром, наші очільники творили собі майбутнє. Вони реєстрували політичну силу –  «Партію чернівчан». Це для майбутніх виборів. А керувати цією політичною силою вибрали дружину Сергія Мартинюка.

Тож не до дітей цим сім’ям у ці дні. Про свої сім’ї, про своє майбутнє піклуються очільники міста.

А ви їжте масло і сир. Поки не підхопили якусь паличку чи сальмонелу.

Петро Кобевко

Р.S. У перші місяці Революції гідності було модно поганих керівників возити містами і селами у сміттєвих баках. А у центральних областях тих, хто крав бюджетні гроші, годували ними. Хто крав землю, годували землею.

А одного міського керівника з Дніпропетровщини нагодували неякісним маслом, яке завозилося у дитячі садочки та школи.

Ми не закликаємо наслідувати цей приклад. Але причетним задуматися не завадило б.

peredplata